Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Split i Ivan Kamber

Dva nova policijska plovila za nadzor pomorske granice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na međunarodnome pomorskom graničnom prijelazu u splitskoj gradskoj luci obavljena je primopredaja dvaju plovila koja su, u sklopu programa Europske unije za Hrvatsku IPA 2008.g. 'Nadzor plave granice - faza II', namijenjena Ministarstvu unutarnjih poslova, a njima će se koristiti splitsko-dalmatinska Policijska uprava.

Jedno od danas preuzetih plovila nosi ime Ivana Kambera, policajca poginulog u Domovinskom ratu, a drugo plovilo nosi ime Split. Nakon primopredaje obavljena je i probna plovidba dvaju plovila. Riječ je o policijskim plovilima TIP A i TIP B, čija je vrijednost gotovo 4,3 miljuna eura, a važni su za razvoj granične policije i pridonose napretku u ostvarenju europskih standarda i jačanju zajedničke europske sigurnosti na moru, rečeno je na svečanoj primopredaji. 

Pročitajte i ovo Bruna Papić, reporterka Dnevnika Nove TV Huligani Čeka li Hajduk najstroža kazna ikad izrečena? Evo kada stiže odluka: "Postoji velika mogućnost..." Maltretiranje djevojke u Splitu Kriminalistička obrada u tijeku Dvije nasilnice iz Splita noć provele u policijskoj postaji: Prijeti im visoka kazna

>> Policijski sindikat protiv nižih plaća: Nismo pali s Marsa!

Šef Delegacije Europske unije u RH Paul Vandoren rekao je kako je Europska unija zaključila da je Hrvatska 'postigla onoliku pomorsku flotu policije koja je planirana da bude gotova prije pristupanja Europskoj uniji'  te da sada ta flota raspolaže s 43 policijska plovila raznih veličina.

'Ova flota ne može sama za sebe osigurati učinkovit nadzor 'plave granice' duž Jadrana', rekao je Vandoren, te dodao da to traži i sofisticiranu opremu, razvijenu infrastrukturu i stručno osoblje.

>> Nasukao se policijski brod, ozlijeđena dva člana posade

'Na otvorenome moru u teritorijalnim vodama očekuje se suradnja s hrvatskim pomorskim snagama. Očekujemo da Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova uskoro finaliziraju protokol suradnje i revidiraju standarde postupaka za združene operacije na Jadranu', rekao je među ostalim Vandoren, dodajući da Hrvatska treba žurno sklopiti sporazume o policijskoj suradnji sa zemljama s kojima još nema takav sporazum.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić istaknuo je kako je nadzor državne granice i kontrola buduće vanjske granice Europske unije jedan od prioriteta.

'Hrvatska će kao punopravna članica EU-a biti odgovorna čuvarica svojih granica, ali koje će biti i vanjske granice zajednice s više od 500 milijuna stanovnika', istaknuo je Ostojić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene