Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Požari i dalje aktivni

Dva kanadera gase požar na Dinari, gotovo 300 vatrogasaca gase kod Kistanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Požar na području Kistanja koji je planuo u utorak još nije lokaliziran niti ugašen. Na širem području Kistanja aktivna su tri požara koje gasi gotovo 300 gasitelja iz cijele Hrvatske, a dva kanadera od jutra gase požar na Dinari.

Kod mjesta Kistanje trenutno su na terenu 124 gasitelja sa 37 vozila, izvijestio je u petak ujutro Centar 112 Šibensko-kninske županije iz kojeg navode i kako su na širem području Kistanja aktivna tri požara koje gasi gotovo 300 gasitelja iz cijele Hrvatske.

Pročitajte i ovo Zapalila šank u klubu Monaco sedam ozlijeđenih UZNEMIRUJUĆE Konobarica koja je palila šank i zapalila goste puštena na slobodu: DORH objavio detalje Požar progutao obiteljsku kuću - 1 Bez krova nad glavom Otkriven uzrok požara u Donjem Miholjcu, susjeda opisala dramatične trenutke: "Diži se susjeda, gori ti kuća!"

Uz vatrogasce iz Šibensko-kninske županije, požar kod Kistanja gase i oni iz Ličko-senjske, Zagrebačke, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske županije i Grada Zagreba te 50 pripadnika Hrvatske vojske.

U četvrtak su na požarištu djelovala i dva kanadera te tri zračna traktora koji su povremeno djelovali i na požaru u Promini. Procijenjena opožarena površina iznosi 2000 hektara, od čega se dio nalazi u NP Krka.

Požar u zaselku Krnete, također na području Kistanja, koji je planuo u srijedu popodne, također još nije lokaliziran niti ugašen. Opožarena površina iznosi oko 113 hektara, a trenutno su na požaru vatrogasci Grada Zagreba sa 27 vatrogasaca i pet vozila.

Kako su izvijestili iz Centra 112, nije ugašen ni požar na području Zelići-Ljubač.

Tamo je trenutno na terenu 47 gasitelja s 14 vozila, među njima i 17 vatrogasaca iz Primorsko-goranske županije te 25 pripadnika Hrvatske vojske. Povremeno su na požarištu tijekom dana djelovale zračne snage s požarišta u Kistanjama.

Očevidom na požarištu kod Kistanja, gdje je 1. kolovoza oko 14:30 sati izbio požar, utvrđeno je da je u zaselku Štrbci –Mjerkači na otvorenom prostoru izbio požar na odlagalištu otpada uslijed djelovanja toplinske energije.

Nadalje, na mjestu požara od četvrtka 3. kolovoza oko 14:50 sati utvrđeno je da je uzrok požara otvoreni plamen, dok je tehnički uzrok požara isključen. Do požara je došlo na otvorenom prostoru sa sjeverne strane objekta pušnice 33-godišnjaka, odakle se požar proširio na površinu od 300 x 20 metara.

Kanaderi gase požar na Dinari

Dva kanadera iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz Zemunika od jutra gase požar na Dinari.

Iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH) izvijestili su kako su kanaderi i tijekom jučerašnjeg dana bili angažirani na gašenju prostrane vatrene fronte na Dinari.

 

Pomogli su i u gašenju požara kod Ljubuškog u Bosni i Hercegovini nakon što je Vlada RH donijela Odluku o uporabi Oružanih snaga RH u svrhu pružanja humanitarne pomoći Bosni i Hercegovini radi gašenja požara.

Kanaderi su na požarište kod Ljubuškog ukupno izbacili oko 120 tona vode u sedam sati naleta, a u bazu u Zemuniku vratili su se sinoć oko 21 sat.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone 1. lipnja zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 153 požara: 58 u Šibensko-kninskoj, 50 u Splitsko-dalmatinskoj, 34 u Zadarskoj, devet u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji.

Zračne snage za to su vrijeme ostvarile oko 1300 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 40.000 tona vode te je prevezeno 213 vatrogasca i vojnika i 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene