Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ocijenio je

Duka: Slučaj novinarke Babić presedan u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka ocijenio je kako je slučaj novinarke Jasne Babić, koja je jučer pritvorena u Remetincu jer se nije odazivala na sudske pozive za raspravu na Općinskome kaznenom sudu u slučaju privatne tužbe Josipa Radeljaka, 'nezabilježen' te kako je riječ o presedanu u Hrvatskoj.

Tužbu protiv novinarke Jasne Babić, Radeljak je podignuo 2009. godine zbog uvrede i klevete.'Dogodilo se nešto što je nezabilježeno u 22 godine u Hrvatskoj da je neki novinar uhićen radi nedolaska na sud i zadržan u pritvoru', istaknuo je Duka komentirajući slučaj novinarke Jasne Babić koja je večeras trebala sudjelovati na tribini HND-a 'Novinari na burzi'.

Podsjetio je kako je HND prvi reagirao, tražeći da je puste iz zatvora navodeći kako je riječ o predanu jer nijednom novinaru u Hrvatskoj nije bio određen višednevni pritvor zbog osiguranja dolaska na sudsku raspravu koja još nije ni sazvana.

Istaknuo je kako je danas poslijepodne na slučaj reagirala medijska organizacija za jugoistočnu Europu SEEMO (South East Europe Media Organisation), mreža urednika, direktora medija i vodećih novinara regije, čiji je generalni direktor Oliver Vujović od hrvatskih vlasti u priopćenju zahtijeva da Jasnu Babić odmah puste na slobodu.

>> Jasna Babić ganuta podrškom kolega, sutra izlazi iz pritvora?

Pritvaranje novinarke osudio je i Hrvatski P.E.N. centar te predstavnica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) Dunja Mijatović. O puštanju iz zatvora u Remetincu novinarke Jasne Babić, pritvorene zbog neodazivanja sudskim pozivima, zagrebački Općinski kazneni sud odlučivat će sutra zatvoreno za javnost.

Novinarka Jasna Babić pritvorena je u Remetincu, jer se nije odazivala na pozive suda u procesu koji je protiv nje pokrenuo poduzetnik Josip Radeljak. Protiv novinarke je primijenjena 'krajnja mjera' osiguranja dolaska na sudsku raspravu temeljem zahtjeva Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.

Glasnogovornik Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Dražen Kevrić potvrdio je jučer kako je uhićenje provedeno po rješenju tog suda od 28. studenoga prošle godine, jer je novinarka Jasna Babić izbjegavala dolazak na glavne rasprave pa joj je određen pritvor. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ilustracija Visoki kazneni sud Mladić spolno zlostavljao dijete: Ipak ide u zatvor KB Sveti Duh Pravomoćna presuda Sud odlučio: Otkaz patologu nakon skandala na Svetom Duhu bio je nezakonit

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene