456278
456278
456278
456278
456278

Duga svjetla u vožnji: Zašto su opasna po druge vozače, ali i za one koji ih ne gase?

  • , 08.11.2016., 08:10
  • Autor:
  • komentara

Duga svjetla na automobilu iz suprotnog smjera vozače često u potpunosti zaslijepe. Pokušali smo otkriti koliko ona uistinu smetaju vozačima i koliko mogu biti opasna u samoj vožnji.

 
 
 
 
Duga svjetla ometaju vozače (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Duga svjetla ometaju vozače (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Dakle, da budemo jasni, voziti po državnoj, lokalnoj ili autocesti s dugim svjetlima nije zabranjeno, no ako ih ne ugasite kad vam iz suprotnog smjera nailazi vozilo, onda je kažnjivo. I to s 300 kuna. Ako vam se to čini puno i nepravedno, kad vidite kako policija kažnjava vozače u Kini, predomislit ćete se.

U Kini za vožnju pod dugim svjetlima, dvije kazne. Novčana od 44 dolara, a nakon toga sjedenje i gledanje u svjetla i to cijelu minutu.

Oni koji su svakodnevno na cesti, protiv dugih svjetala vode vječitu borbu. "Jako nezahvalan i čudan (osjećaj), mene ona totalno zaslijepe. Ta duga svjetla nisu dobra, treba se kontrolirati kad ih palite, da ne ometate druge vozače u prometu", kaže vozač Niko.

Osim ometanja, tu je i kazna. Za vožnju s upaljenim dugim svjetlima u državni proračun odlazi 300 kuna. "Dugo svjetlo mora imati najmanje 100 metara dužinu svjetlosnog snopa, a mi moramo, kad nam je vozilo unutar 200 metara, kad je udaljeno od nas, promijeniti na kratka svjetla", pojašnjava Damir Novak iz HAK-a.

I liječnici ističu kako su duga svjetla, posebno na mračnim dionicama prometnice, jako opasna. Nakon što vas vozač iz suprotnog smjera zaslijepi dugim svjetlima, oku je potrebno gotovo pet minuta da se vrati u normalu.

"Ako nas netko brzo zaslijepi, potrebna je sekunda-dvije. Mi praktički nakon takvog jednog zasljepljenja više ne vidimo, dakle, jedna ekstremno potencijalno opasna situacija", kaže Igor Petriček, oftalmolog iz KBC-a Zagreb.

Zasljepljenju nije uvijek krivac dugo svjetlo. Ponekad je riječ o krivo postavljenoj žarulji ili čak neispravnom svjetlu na automobilu. Neki su to od detalja koji druge vozače mogu dovesti u veliku opasnost. Više o opasnostima s neispravno podešenim svjetlima ili dugim svjetlima na cesti, pogledajte u videoprilogu.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se