Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOTOVO TRI MILIJARDE KUNA

Veledrogerije upozoravaju: Dugovi bolnica toliki su da bi strane kompanije mogle obustaviti isporuku lijekova!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Višemilijunski dugovi bolnica za lijekove i potrošni medicinski materijal mogli bi dovesti u pitanje isporuku lijekova od strane proizvođača, što bi izravno pogodilo pacijente.

Upozoravaju na to iz udruženja veledrogerija i od Ministarstva zdravstva traže hitnu financijsku injekciju od 750 milijuna kuna kako bi preživjeli ljeto.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Njemačkoj U psihijatrijskoj klinici ubijen liječnik, u blizini pronašli muškarca oblivena krvlju Policija i dalje istražuje slučaj - 3 Kriminalističko istraživanje Policija objavila mučne detalje: Sin šefa policije i prijatelji prebili mladića, ima ozljede opasne po život

Enormna kašnjenja i velik dug bolnica u plaćanju lijekova i potrošnog medicinskog materijala doveli su veledrogerije na rub.

''Dok god hrvatske drogerije imaju lijekova na skladištu, mi ćemo ih isporučivati. Međutim, onog trenutka kad ih ne budemo imali, nećemo ih isporučiti. Ako ne platimo svoje obveze na vrijeme, budite sigurni da će strane farmaceutske kompanije zaustaviti isporuku'', rekao je Jasminko Herceg, predsjednik udruženja veledrogerija.

Dug bolnica iz dana u dan gomila se. Narastao je na 2 milijarde i 800 milijuna kuna. ''Hitna sanacija je potrebna, barem u iznosu 750 milijuna kuna kako bismo preživjeli ljeto'', dodaje Herceg.

Neke bolnice svoje račune ne plaćaju godinama. Opća bolnice Dubrovnik neke lijekove nije platila više od dvije i pol godine. U bolnici kažu: "Plaćamo koliko možemo u skromnim uvjetima."

''Jasno vam je da premalo novca iz državne riznice stiže u bolnice. Mi smo izračunali da na mjesečnoj razini u dubrovačkom slučaju to iznosi milijun i pol kuna, što je, na državnoj razini, ne možemo koristiti taj izraz, ali smiješno mali iznos'', kazao je Marijo Bekić, ravnatelj OB Dubrovnik.

Zbog velikih dugova veledrogerije su još u svibnju trebale dobiti injekciju od 200 milijuna kuna. ''Bolnice su od tih 200 milijuna kuna proslijedile u veledrogerije nekih 150 milijuna kuna. Međutim, nakon toga su bolnice bile zaustavile isplatu veledrogerijama zbog toga što bolnice imaju zakonsku obvezu za isplatu regresa'', kaže Herceg.

Iz udruge pacijenata poručuju – ministarstvo mora naći odgovorno rješenje da pacijenti ne budu uskraćeni za lijekove.

''Kad se istroše rezerve, kojih na sreću imamo, a koje su male, prestaje bilo kakva isporuka lijekova, tako da će i pacijenti, nažalost, biti oštećeni u tome'', rekla je Jasna Karačić, predstojnica udruge pacijenata.

Kako se planira riješiti problem, hoće li doći do kolapsa sustava – za odgovore smo tražili ministra, no dobili smo tek pisani odgovor iz Ministarstva: ''Izvješćujemo Vas kako je u Ministarstvu zdravstva održan sastanak s predstavnicima veledrogerija gdje je dogovoreno da će ministar zdravstva detaljno izvijestiti premijera o problemu dugovanja bolnica prema veledrogerijama te će se zajednički potražiti rješenje. Također je dogovoreno da neće biti nikakvih poremećaja u opskrbi bolnica lijekovima i potrošnim materijalima''.

Veledrogerije zahtijevaju od Vlade konkretno rješenje. Jer, ako se iznađe i tih 750 milijuna kuna, to je tek vatrogasna mjera.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene