Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raste minus bolnice

Dubrovnik: Turistički biser i zlatna koka postaje sve teži pacijent kada je u pitanju zdravstvo

Mato Franković (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Mato Franković (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mato Franković (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Mato Franković (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dubrovnik: Turistički biser kao težak pacijent (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dubrovnik: Turistički biser kao težak pacijent (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mato Franković (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Mato Franković (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dubrovnik: Turistički biser kao težak pacijent (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Dubrovnik, naš turistički biser i zlatna koka, postaje sve teži pacijent kada je u pitanju zdravstvo. Dubrovačka bolnica muku muči s pronalaskom liječnika, plaća se ispomoć i podebljava minus bolnice. A da stvar bude gora, stanovnici otoka Lopuda, Šipana i Koločepa gube pripravnost hitne medicine.

Ginekolozi, kirurzi, internisti, dermatolozi, Općoj bolnici Dubrovnik nedostaju 22 liječnika i 25 medicinskih sestara.

Pročitajte i ovo Klinički bolnički centar Split Puštena kući Djeca završila u bolnici nakon što su pojela perece: Sve istražuju policija i inspekcija Ilustracija nova oboljenja Zbog opasne bolesti u bolnici sve više djece, moguć veliki porast oboljelih : "Treba ih cijepiti na vrijeme"

"Ovo je odjel koji skrbi o starijoj populaciji, gdje je zaista sestra potrebna 24 sata uz bolesnika, nastojimo pružiti svu moguću njegu", govori glavna sestra odjela za ortopediju, traumatologiju i neurokirurgiju Neda Violić.

U bolnici se kažu trude kako pacijenti ne bi osjetili manjak osoblja.

"Oni su svi veseli, nasmijani, oni svoje probleme ne donose tu, i to je najbitnije", govori pacijentica Dinka.

Mato Franković (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dubrovnik: Turistički biser kao težak pacijent (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Minus bolnice podebljava se jer se zbog nedostatka liječnika plaća povremeni rad.

"Ugovori o djelu su skuplji nego kad imate vlastitog zaposlenika i, jasno, tu su troškovi prijevoza do Dubrovnika, smještaja, prehrane", govori ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić.

U Dubrovniku je 78 liječnika koji u bolnicu kao ispomoć dolaze stalno ili povremeno, među njima i liječnica iz Zagreba koja je u mirovini.

"Dolazim svaka dva mjeseca pomoći kolegi u obradi nefroloških bolesnika u ambulantu. Problem je toliki da bi minimalno tri liječnika bila potrebna da se adekvatno opskrbe ti bolesnici", govori Iva Ratković Gusić.

Mato Franković (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Mato Franković (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

A u problemu su i stanovnici Elafita, otoci Lopud, Šipan i Koločep koji su ostali bez punkta pripravnosti hitne medicine. Odluku je donijelo Ministarstvo zdravstva još 2016. godine, no tek je sad stigla obavijest Zavoda za hitnu medicinu.

Punkt hitne medicinske pripravnosti za Elafite stoji tek 420 tisuća kuna godišnje; ako neće država, pomoć se očekuje od grada i županije.

Grad će osigurati sredstva

Novinarka Paula Klaić Saulačić razgovarala je s dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem.

Mato Franković (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Mato Franković (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Hoćete li i koliko izdvojiti za problem hitne službe na otocima Lopudu, Šipanu i Koločepu?

Iako grad Dubrovnik ima mnoge obveze, pronaći ćemo sredstva i osigurati 420 tisuća kuna za zdravstvo.

Jeste li razgovarali s ministrom zdravlja o ovom problemu, ali i o problemu s bolnicom i nedostatkom liječnika?

Brojni su problemi u zdravstvenom sustavu koji nas i naše građane muče. Grad pokušava poboljšati stanje davanjem stanova za liječnike, kao i raznim subvencijama, no  još uvijek nismo izašli iz tog velikog problema.

Grad je iz proračuna ove godine za pomoć bolnici izdvojio nešto manje od milijun kuna? Za doček Nove godine potrošeno je jednako toliko. Nije li sramotno da onda građani jednog od najbogatijih gradova u Hrvatskoj nemaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu?

Milijun kuna je početno izdvojeno. Planiramo rebalansom proračuna osigurati još dva milijuna, za hitnu smo osigurali vozilo do 400 tisuća kuna, za dom zdravlja vozilo od 300 tisuća kuna. Dakle, grad Dubrovnik, čija to nije ingerencija, pokušava podići zdravstveni sustav u gradu.

Tko će rješavati probleme mještana ako neće grad?

Grad će rješavati probleme svojih sugrađana. I pogrešna je percepcija da je Dubrovnik najbogatiji grad, nije. To je grad koji ima brojne obveze, od nedostatka kanalizacije, vodovodne mreže i ostalih problema. Nismo najbogatiji grad, ali smo spremni pomoći svojim sugrađanima.

Kada će otočani dobiti hitnu pomoć?

U idućih 20-ak dana. Nakon usvajanja rebalansa proračuna osigurat će se sredstva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene