454537
454537
454537
454537
454537

Dubrovnik: Turist oštetio slavnu fontanu kad se na nju naslonio

  • , 23.10.2016., 12:36
  • Autor:
  • komentara

Malu Onofrijevu fontana smještenu na Stradunu navodno je oštetio turist kada se na nju naslonio. Očevid je obavila policija, a fontanu su pregledali i iz Društva prijatelja dubrovačke starine.

 
 
 
 
Dubrovnik - oštećena mala Onofrijeva fontana (Video: Vijesti u 17h)
Dubrovnik - oštećena mala Onofrijeva fontana (Video: Vijesti u 17h)

S male Onofrijeve fontane otpao je rubni kamen, a kako se može vidjeti na priloženim fotografijama, klima se i ostatak ruba. Nakon što je kamen pao očevid je obavila policija, a fontanu su pregledali i iz Društva prijatelja dubrovačke starine.

Kamen iz 15. stoljeća je pao nakon što se na njega, navodno, naslonio turist. Što se točno dogodilo za sada nije poznato, no ovo oštećenje zahtijevat će ozbiljne radove na obnovi.

Mala Onofrijeva fontana smještena je na kraju Straduna. Vodom je opskrbljivala tržnicu na Luži. Projektirao je napuljski graditelj Onofrio della Cava, po kojem je i dobila ime. Kiparske radove na fontani, izveo je kipar Pietro di Martino iz Milana. Mala Onofrijeva fontana, krajem 80-ih godina 20. stoljeća potpuno je rastavljena i prenesena u Zagreb gdje su stručnjaci Hrvatskog restauratorskog zavoda godinama radili na njezinoj restauraciji. Na svoje staro mjesto ponovno je postavljena 3. veljače 1996.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se