Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Procesuiranje ratnih zločina

Josipović: 'Ja Vas molim učinite sve da nijedan zločin ne ostane nekažnjen'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri nevladine organizacije u izvješću koje su predstavili izražavaju zabrinutost zbog sporosti sudova, ali i zbog odnosa države prema civilnim žrtvama rata.

Od 1991. do prosinca 2013. Državno odvjetništvo kazneno je gonilo 3 tisuće 599 osoba zbog zločina počinjenih u Domovinskom ratu. U potpunosti je riješeno tek 23 posto slučajeva objedinjenih, bilo kroz zločin, bilo pojedinačno.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ratni zločin u Trpinji Osuđen na 20 godina: Mučili civile, tjerali ih da pjevaju četničke pjesme i pasu travu pa ih strijeljali Slika nije dostupna Provedeno krim istraživanje Kinez i Hrvat privedeni jer su u imotskom kafiću uzvikivali ''Za dom spremni''

Tri nevladine organizacije koje prate procesuiranje ratnih zločina održale su okrugli stol, na kojem je sudjelovao i predsjednik Josipović. U izvješću koje su predstavili izražavaju zabrinutost zbog sporosti sudova, ali i zbog odnosa države prema civilnim žrtvama rata.

'Pretukli su me, razderali mi hlače i zabili lopatu u mene. Mislili su da ću iskrvariti'

'U godini kada je u Hrvatskoj skoro zaustavljen proces izgradnje pomirenja, ponovno treba izraziti bojazan da će počinitelji i odgovorne zapovijedne osobe posebno na najvišim razinama, ostati nekaženjen', rekla je Vesna Teršelič, predsjednica Centra za suočavanje s prošlošću - Documenta.

'Civilne žrtve rata, i Hrvati i Srbi vrlo često postaju još jednom žrtve nepravednih sudskih postupaka', rekao je Zoran Pusić iz Građanskog odgoja za ljudska prava.

'Ja Vas gospođo i gospođe suci, tužitelji i tužiteljice, molim učinite sve da nijedan zločin ne ostane nekažnjen. Bez obzira tko ga je počinio, bio on, Hrvat, Srbin, Kinez, Turčin ili bilo što drugo', izjavio je predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene