Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lokalni izbori 2017.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) o izborima, rezultatima i broju birača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred nama je dugi krug lokalnih izbora 2017. u Hrvatskoj. Državno izborno povjerenstvo (DIP) ističe kako pravo birati na lokalnim izborima imaju birači koji imaju prebivalište na području izborne jedinice za čija se tijela izbori provode.

Kako ističe Državno izborno povjerenstvo biračko pravo imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina života.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Tko utvrđuje i objavljuje rezultate izbora zastupnika u Hrvatski sabor? Ilustracija Mala škola izbora Što je Državno izborno povjerenstvo i koja je njegova uloga?

Članove predstavničkih tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave imaju pravo birati i državljani drugih država članica Europske unije, u skladu s posebnim zakonom.

Biračko pravo se ostvaruje tajnim glasovanjem.

Na dan 26. svibnja 2017. godine ukupan broj birača po gradovima i općinama u kojima se održava drugi krug glasovanja za izbore za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike bio je 2.793.174. birača.

Rezultate izbora za članove predstavničkih tijela jedinica, za općinske načelnike, gradonačelnike, župane te njihove zamjenike i zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskoga naroda, utvrđuje nadležno izborno povjerenstvo jedinice na temelju rezultata glasovanja na svim biračkim mjestima u jedinici.

Izborne rezultate bez odgode nadležna izborna povjerenstva objavljuju u lokalnim sredstvima javnog priopćavanja, lokalnom radiju i u novinama, na oglasnoj ploči te na internetskim stranicama jedinice.

Rezultati izbora objavljuju se i na internetskim stranicama Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene