Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Linić najavio pregovore

Državnim službenicima ostaju kolektivni ugovori, no do kada?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
240 tisuća ljudi koji rade u javnom i državnom sektoru očekuju teški pregovori o kolektivnim ugovorima koji jamče isplatu božićnica, regresa i ostalih dodataka na plaću.

Ta prava Vlada za sada neće rezati, no o njima će, kako je rekao ministar financija Slavko Linić, morati ozbiljno razgovarati. Kolektivni ugovori svima na državnoj plaći za sada ostaju. Sa njima i božićnice i regresi za korištenje godišnjeg. No ključna riječ je čini se za sada jer ministar Linić o isplaćivanju božićnica i regresa najavljuje pregovore.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NEZADOVOLJNI SU Sindikati javnih službi: "Neshvatljivo je da Vlada, unatoč rastu troškova života, odlučuje smanjiti realne plaće ljudima" Milan Bandić/Dario Juričan obilazi radnike Zagrebačkog holdinga (Foto: Facebook redatelja Milana Bandića) POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR Kad Bandić darove nosi: Radnici Holdinga, ZET-a te VIO-a dobit će znatno veću božićnicu i po 500 kuna mjesečno do kraja godine

>> Sindikati protiv čuvanja neučinkovitih radnih mjesta u javnom sektoru

'A znamo da predmet sindikalnog pregovaranja su dodatna prava o kojima moramo ozbiljno razgovarati', izjavio je Linić. Sve što kaže Linić pomno prati samoborski matičar Zoran Perović. U ovom državnom uredu građanima služi već 33 godine. Podsjeća da većina državnih službenika ima plaće niže od prosjeka. Zato i vijesti o eventulanom smanjivanju prava prima sa ogorčenjem. 'Konkretno vam mogu reći da plaća državnog službenika sa srednjom stručnom spremom iznosi negdje oko 65 posto prosječne plaće u Hrvatskoj ili oko 3 i pol tisuće kuna', rekao je Perović.

Sindikat: Komunikacija se svodi na probne balone

Perović objašnjava da im je država zbog malih plaća i davala božićnice, regrese i ostale dodatke. 'Želim reći da je i kroz to poslodavac razumio neadekvatnu situaciju u kojoj se nalaze državni službenici po pitanju plaća', dodao je. A kada pregovori sa trenutno najspominjanijim Milanovićevim ministrom započnu, boje državnih službenika branit će Boris Pleša. Želi da pravi razgovori što prije započnu.

'Komunikacija se svodi na probne balone. Neki resorni ministar nešto kaže u smislu da treba kresati određena materijalna prava, onda se očekuje reakcija sindikata i tako mi komuniciramo', objasnio je Pleša. U godinu dana na božićnice i regrese 240 tisuća javnih i državnih službenika iz proračuna se troši ukupno 610 milijuna kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene