Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

Ulazak u šengenski prostor

FOTO Ursula von der Leyen na Bregani: "Dragi Andrej, ovo je ogroman uspjeh. Znam koliko si puno radio..."

Aktualno Galerija Bregana Bregana Foto: Luka Stanzl/Pixsell Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Luka Stanzl/Pixsell Bregana Bregana Foto: Luka Stanzl/Pixsell Andrej Plenković i Ursula von der Leyen Andrej Plenković i Ursula von der Leyen Foto: Luka Stanzl/Pixsell +1 Andrej Plenković i Ursula von der Leyen Galerija 1/6 >>
Predsjednik Vlade Andrej Plenković s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i sa slovenskom predsjednicom Natašom Pirc Musar, obilježio je članstvo Hrvatske u šengenskom prostoru susretom na Bregani.

Susretom na Bregani su predsjednik Vlade Andrej Plenković s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i sa slovenskom predsjednicom Natašom Pirc Musar, obilježili članstvo Hrvatske u šengenskom prostoru oko 11:35 u nedjelju.

Uvodno je Plenković rekao Pirc Musar da je ovo lijep način za početak njezina rada. "Ako postoje trenuci koje možemo nazvati posebnima, onda je to sigurno današnji dan", rekao je ponosno Plenković te dodao da je Hrvatska ovime ostvarila svoje ciljeve, misleći na Schengen i europodručje.

"Prva smo zemlja koja je to učinila isti dan", dodao je te istaknuo "da od danas ništa nije isto". Posebnu mu je drago, kazao je Plenković, da smo došli do trenutka kada smo u najdubljoj integraciji u kojoj možemo biti.

"Povijesni dan za Hrvatsku! Prva smo država koja u Schengen i eurozonu ulazi na isti dan. Već danas automobili prolaze bez formalnosti i kontrola, a uvođenjem eura naši građani i gospodarstvo bit će zaštićeniji od kriza", objavio je Plenković na Twitteru.

Osvrnuo se i na otvaranje Peljškog mosta, što je, dodao je premijer - posebno lijepa kombinacija. Zahvalio je i hrvatskoj policiji. "Osobito smo sretni što je BiH postala država kandidat za EU", prokomentirao je premijer.

Von der Leyen je kazala da je danas dan za slavlje. "Ovo je dan za povijesne knjige, ali je dan za slavlje Hrvatima", kazala je. "Nema više kontrole, samo ljudi koji prolaze neometano. Turisti više neće trebati drukčije vize, već samo šengensku. Sljedeća generacija Hrvata će putovati nesmetano", istaknula je te napomenula da Schengen ne može biti uzet zdravo za gotov.

"U šengenskom prostoru se oslanjamo jedni na druge. Znamo da se možemo osloniti na vas i vjerovati vam", kazala je i dodala da euro donosi stabilnost i kredibilnost u makroprostoru. "Dragi Andrej, ovo je ogroman uspjeh. Znam koliko si puno radio da Hrvatska uvede euro i uđe u šengenski prostor", dodala je.

Andrej Plenković i Ursula von der Leyen Andrej Plenković i Ursula von der Leyen (Foto: Luka Stanzl/Pixsell)

Pirc Musar je čestitala hrvatskoj Vladi na uspjesima. "Mislim da su građani ponosni", smatra Pirc Musar. "Naša zajednička povijest nas može ili razdvajati ili povezivati. Kojim ćemo putem krenuti - ovisi o nama samima. Uvjerena sam da nas može samo povezivati", mišljenja je Pirc Musar.

Kaže da je uvjerena kako otvorenost granica znači puno, ne samo za Slovence i Hrvate. Najviše se zahvalila Plenkoviću, ali joj je želja posjetiti predsjednika države. "U budućnosti bih voljela posjetiti predsjednika Milanovića kako bismo za vrijeme mog predsjedanja zacrtali ove dobrosusjedske odnose", zaključila je.

Andrej Plenković i Ursula von der Leyen Andrej Plenković (Foto: Luka Stanzl/Pixsell)

Pročitajte i ovo Ilustracija KAKAV POČETAK GODINE Rampe su dignute, odzvonilo granicama i gužvama: Hrvatska je ušla u najveće područje bez granica na svijetu

Uz predsjednicu Europske komisije je i potpredsjednica Europske komisije za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica, a uz predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar financija Marko Primorac te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Nakon toga, premijer Plenković i predsjednica Komisije von der Leyen sastat će se u Banskim dvorima, a kavom u centru Zagreba, koju će platiti u eurima, simbolično će obilježiti članstvo Hrvatske u europodručju.



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene