Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Državni vrh: Hrvatska samo traži pravdu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednici države i Vlade Stjepan Mesić i Ivo Sanader rekli su danas danas da hrvatske vlasti ne vrše pritisak niti na Haški sud niti na Tužiteljstvo već samo traže da se postupak završi u skladu sa zakonom te da se zadovolji pravda.

"Očekujemo žalbu haškog Tužiteljstva i očekujemo da će žalbeno vijeće usvojiti sve ono što bude Tužiteljstvo tražilo", rekao je predsjednik Mesić nakon polaganja vijenaca na Mirogoju u povodu Dana neovisnosti, zamoljen da komentira pismo UN-u predsjednika Haškog suda Fausta Pocara u kojem je optužio Hrvatsku da diplomatskim pritiskom zbog presude tzv. vukovarskoj trojici želi utjecati na neovisnost suda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osiječke braniteljske udruge zbog presude napale državni vrh Slika nije dostupna Sanader: Od Vijeća sigurnosti UN-a tražit ćemo raspravu o Haškom sudu

Premijer Sanader je, također nakon polaganja vijenaca na Mirogoju, novinarima rekao da "predsjednik Haškog suda ima svoje dužnosti kao što ih je i propisalo Vijeće sigurnosti rezolucijom kojom je formiran Haški sud". "I predsjednik hrvatske Vlade kao predsjednik Vlade zemlje koja je bila žrtva u agresiji i koja je bila jedan od začetnika ideje da se Haški sud osnuje ima jednako takvo pravo u ime svih žrtava koje su u Hrvatskoj ubijene tijekom agresije zahtijevati pravdu", rekao je Sanader.

I budite sigurni, rekao je Sanader, da ćemo i dalje nastaviti
suradnju sa međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, ali upravo to nas i legitimira da i kritiziramo one odluke za koje smatramo da nisu dobre i da nisu pravedne, čak štoviše smatramo da su sramotne.

"Žrtve na Ovčari, uopće žrtve Vukovara traže pravdu, i ako bi ostala ovakva presuda onda pravda ne bi bila zadovoljena i smisao Haškog tribunala ne bi bio ostvaren", istaknuo je Sanader.

>> Šeks: Haška presuda neprihvatljiva za Hrvatski sabor

>> Milanović o Pocarovom pismu: Bitno je tko zastupa hrvatska stajališta

Zaključio je da predsjednik Haškog suda ima pravo na svoje mišljenje, da on to poštuje, ali isto tako i Hrvatska ima pravo tražiti da se žrtvama Vukovara i Ovčare kroz međunarodni Haški tribunal dade satisfakcija na način da se zločinci kazne pravedno. To je ono na ćemu ćemo inzistirati, rekao je.

"Hrvatska poštuje svoje međunarodne obveze, ali u jednu od
međunarodnih obveza spada i to da kažemo istinu i da tražimo pravdu, kao što je obveza po hrvatskom ustavnom zakonu i po međunarodnim zakonima surađivati s Haagom. Budite sigurni da se neću umoriti tražeći pravdu za vukovarske žrtve i žrtve s Ovčare", poručio je Sanader.

Upitan vjeruje li da će Haški sud uvažiti to nastojanje hrvatske
Vlade Sanader je odgovorio da on "očekuje i nada se u ime cijele hrvatske javnosti da će Tužiteljstvo uložiti žalbu u za to predviđenom roku - a to je, čini se, mjesec dana. Mislim da bi bilo dobro ne čekati zadnje dane i očekujemo da haško Tužiteljstvo uloži žalbu prije tog roka", rekao je. "Puno je važnije da nakon što se žalba uruči u novom procesu zločinci budu i primjereno kažnjeni. Ja mislim da je to ono što najmanje mogu očekivati vukovarske žrtve i što najmanje može očekivati Hrvatska", naglasio je hrvatski premijer Ivo Sanader.

Upitan je li se s predsjednikom Mesićem dogovorio u vezi s odlaskom u New York, Sanader je rekao da će se on i Mesić poslije svečane sjednice Hrvatskog sabora naći i "kao i uvijek, dogovoriti".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene