Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Financijski izvještaji i poslovanje

Državni ured za reviziju dao nepovoljno mišljenje o radu HAVC-a za 2015.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni ured za reviziju dao je nepovoljno mišljenje o radu Hrvatskog audiovizualnog centra u 2015. godinu, a na svojim internetskim stranicama objavio je cjelovito izvješće o obavljenoj reviziji u HAVC-u, kojom su obuhvaćeni financijski izvještaji i poslovanje.

U reviziji se navodi kako je tijekom 2015. ravnatelj Hrvoje Hribar raspolagao sredstvima na temelju zaključenih ugovora, u iznosima iznad 50.000 kuna, bez odluke Upravnog odbora, a za iznose iznad 200.000 kuna bez suglasnosti osnivača, Ministarstva kulture, te da Upravni odbor Centra nije odlučivao o Financijskom planu i godišnjem obračunu za tu godinu, što nije u skladu s odredbama Zakona i Statuta. 

Pročitajte i ovo Bivši ministar obrane Mario Banožić Vještačenje Nakon Milanovićeve opaske oglasio se DORH: Istraga protiv Banožića i dalje je u tijeku Provjereno: Dijete - 3 Emisija Provjereno ''Mene je to ubilo…'': Obiteljski prijatelj osumnjičen za spolno zlostavljanje djevojčice pušten iz pritvora

Također, Financijski plan Centra ne sadrži prihode iskazane po vrstama, rashode i izdatke predviđene za trogodišnje razdoblje, te obrazloženje prijedloga financijskog plana i nije sastavljen u skladu sa Zakonom o proračunu.

Utvrđeno je i kako je u Izvještaju o obavljenom popisu imovine i obveza navedena vrijednost nefinancijske imovine u iznosu 867.641 kuna, a u bilanci i poslovnim knjigama u iznosu 563.868 kuna, odnosno 303.773 kuna manje, te kako Centar ne vodi evidenciju obveza prema dospjelosti po pojedinom ugovoru, odnosno projektu i programu, a iz poslovnih knjiga nije vidljivo koliko iznose stvarne, a koliko moguće obveze. 

Revizija je utvrdila i kako u Bilješkama uz financijske izvještaje za 2015. nisu navedeni razlozi značajnog smanjenja ukupnih prihoda, povećanja ukupnih rashoda te razlozi značajnih promjena u vrijednosti imovine u 2015. u odnosu na prethodnu godinu.

Navodi se i da je rukovoditeljici Odjela MEDIA DESK Hrvatske obračunavana plaća prema koeficijentu složenosti poslova 2,473 umjesto prema propisanom koeficijentu 1,940, zbog čega joj je više isplaćeno 32.678 kuna (bruto), te da se za četiri rukovoditelja odjela obračunavao dodatak pet posto, što nije u skladu s propisima - u 2015. im je više isplaćeno 24.247 kuna (bruto).

Među nepravilnostima je i omogućivanje korištenja mobilnih telefona vanjskim suradnicima te isplaćivanje autorskih honorara i za poslove koji nisu autorska djela, a Vijeće nije utvrdilo iznos naknade za rad umjetničkih savjetnika, koja se isplaćuje na temelju odluke ravnatelja, dok Odredba o utvrđivanju naknade za rad umjetničkih savjetnika propisane Statutom i navedenim Pravilnikom nisu usklađene. Kako nije donesen Nacionalni program za razdoblje od 2015. do 2019., svi drugi akti koji su doneseni na temelju njega nisu u skladu sa Zakonom.

U okviru Godišnjeg plana provedbe Nacionalnog programa za 2015. navedeni su nazivi projekata i programa koji su završeni, koji su u fazi postprodukcije, produkcije te pripreme, odabrani prema javnim pozivima u ranijim godinama, uz koje nije naveden iznos sredstava koji se planira utrošiti u 2015., ni iznos sredstava namijenjen financiranju projekata i programa koji će se prihvatiti na temelju javnih poziva tijekom 2015.  

Prema reviziji, nisu navedeni ciljevi, opseg i način poticanja audiovizualnih djelatnosti te komplementarnih i drugih djelatnosti, poticanja audiovizualne kulture i stvaralaštva značajnih za razvoj hrvatske kulture te nisu osigurani pokazatelji na temelju kojih je moguće dati ocjenu mogu li i na koji način odabrani projekti i programi u 2015. na temelju javnih poziva, pridonijeti razvoju hrvatske kulture.  

"Zbog navedenog nije moguće pratiti opravdanost troškova namijenjenih financiranju projekata i programa", stoji u mišljenju revizije.  

Revizija je utvrdila da za 36 donesenih odluka o financiranju projekta i programa u iznosu 17.234.273 kuna od 2008. do kraja 2015., nisu zaključeni ugovori, a za šest dugometražnih igranih filmova, u iznosu 26.200.000 kuna i šest komplementarnih djelatnosti, u iznosu 2.105.000 kuna nisu zaključeni ugovori u roku.

U dostavljenoj dokumentaciji stručnoj službi Centra o utrošku sredstava za proizvodnju ugovorenog filma (projekta), nisu specificirana ukupno utrošena sredstva, konačni plan financiranja te plan podjele moguće dobiti te se ne može potvrditi cjelokupan iznos utrošenih sredstava za realizaciju projekta, a u većini slučajeva na računima nije navedeno za koji projekt je trošak ostvaren. "Nakon realizacije projekta, Centar nije umanjio sredstva odnosno zatražio povrat sredstava koja nisu korištena isključivo za proizvodnju ugovorenih filmova", dodaje se.  

Nepravilnosti utvrđene revizijom, "dijelom su posljedica nedovoljno učinkovitog sustava unutarnjih kontrola, te su utjecale na izražavanje nepovoljnog mišljenja", zaključuje se u mišljenju. 

Na Izvješće o reviziji od 10. siječnja ove godine, zakonski predstavnik je dostavio prigovor koji nije prihvaćen, te je ono konačno. 

Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata polovicom siječnja je u otvorenom pismu tvrdila kako se nalaz revizije o HAVC-u zataškava te zatražila njegovo javno objavljivanje, razrješenje ravnatelja Hrvoja Hribara, kao i da se "svi sudionici u kriminalu u HAVC-u razriješe i procesuiraju".

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je, komentirajući to pismo, izjavila kako će se, kada sve bude spremno vidjeti jesu li utvrđene određene poteškoće i nepravilnosti, te će ih se krenuti rješavati. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene