Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Učenici razočarani

Državni prvaci iz informatike i astronomije neće pri upisu u srednju školu dobiti niti jedan bod!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni prvaci iz informatike i astronomije neće pri upisu u srednju školu, za svoje uspjehe dobiti ni jedan jedini bod. Ovakva odluka nadležnih tijela - ministarstva i agencije za obrazovanje razočarala je učenike i roditelje. Tim više što prvaci u sportu te oni koji su završili 4 godine plesne škole dobivaju bodove.

Robert i Vedran državni su prvaci u informatici. Za taj uspjeh nagrađeni su Oscarom znanja, ali bodove pri upisu u srednju školu neće dobiti. 'Neću dobiti ništa bodova za to. Nije nimalo dobro, ne sviđa mi se. Mislim, trebao bih dobiti dodatne bodove za to', kazao je Vedran Kurdija, učenik Osnovne škole Mladost Zagreb.

Pročitajte i ovo Nastup splitskih profesora - 1 dirljivi prizori Profesori splitske gimnazije nastupom oduševili Hrvatsku: "Vježbali smo pod ključem da nas ne bi skužili" Slika nije dostupna Nudi dodatne mogućnosti Najbrži, najjednostavniji i iznimno koristan: Kalkulator za upis u srednje škole dobio novo ruho

Izravan upis na fakultet imaju učenici koji su osvojili prvo mjesto na međunarodnom i državnom natjecanju iz znanja i predmeta važnog za nastavak obrazovanja, a na popisu predmeta posebno važnih za upis informatike nema. '15. gimnazija ili MIOC, matematičko informatički obrazovni centar, dakle informatika je u samom imenu, a uopće se ne boduje, čak ni državni pobjednik na tome ne dobiva ništa', kazao je Robert Benić, učenik Osnovne škole Davorina Trstenjaka.

Ravnatelj XV. Gimnazije žalio se ministarstvu. 'Mi smo uputili dopis i objasnili smo o čemu se radi o tome i za sad nismo dobili nikakav odgovor', kazao je Josip Harcet, ravnatelj XV. Gimnazije.

Robert je vlasnik 11 međunarodnih i državnih medalja iz natjecanja u informatici. 'Kao državni prvak iz informatike smatram da bi trebao imati pravo da se direktno upiše na smjer informatike, koju na kraju krajeva želi i studirati', kazala je Vanda Jurković, Robertova majka.

>> Mladi prvaci u grafičkom dizajnu otkrili tajnu svog uspjeha!

Novom odlukom o elementima i kriterijima za upis u srednju školu četiri godine plesne škole donose dva boda. Učenici koji su danas dobili Oscare u području astronomije razočarani su, njihovo omiljeno područje i odlični rezultati neće im donijeti bodove. Ministarstvo i agencija za obrazovanje objašnjavaju. 'Ministarstvo je pravilnikom o kriterijima za upis u srednje škole ove godine ukinula neke kategorije dodatnih bodova', kazao je Vinko Filipović iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

'Agencija za odgoj i obrazovanje je nadležna agencija za bodovanje natjecanje i oni su nama taj jedan svoj prijedlog uputili koji je razuman i logičan koji smo mi kao Ministarstvo prihvatili', kazala je Sabina Glasovac, savjetnica ministra obrazovanja.

Samo dva boda manje učenika mogu spustiti 50-ak mjesta niže. Dok se medalje iz informatike i astronomije ne boduju, treće mjesto u, primjerice, tangu donosi dva boda.

'Informatika je izborni predmet, a atronomija je izvannastavna aktivnost. Tango je jedna od u okviru glazbenih škola, dakle aktivnosti koje također imaju svoje. U svakom slučaju, uvijek će bit prigovora zašto jedna kategorija, zašto ne druga', kazao je Filipović.

Iz ministarstva obrazovanja upozoravaju da je vrijeme javne rasprave prošlo i kako su i roditelji i učenici imali prilku iznijeti svoje mišljenje. 'Svi oni koji su se izjasnili i čiji su prijedlozi bili opravdani i logični oni su našli svoje mjesto u našoj odluci', kazala je Glasovac.

A svom mjestu u željenoj srednjoj školi gdje će se nastaviti baviti informatikom nadaju se Robert i Vedrani vjeruju da im bod koji nisu dobili neće preokrenuti sudbinu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene