Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

Odluka Vrhovnog suda

Državni odvjetnici mogu neograničeno voditi istrage

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud donio je odluku prema kojoj faktički nema vremenskog ograničenja u kojem Državno odvjetništvo mora dovršiti istragu i podignuti optužnicu protiv osumnjičenih.

Vrhovni sud je, naime, preinačio odluku Optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda od sredine prošle godine i utvrdio da je optužnica protiv čelnika Hrvatskih autocesta (HAC) te bivšeg predsjednika uprave Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) podnesena u zakonskom roku, doznaje Hina od glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića.

Pročitajte i ovo Danica Ramljak Konačna pobjeda Bivša ravnateljica Ruđera: "Prekrasan je osjećaj što su svi sudovi u Hrvatskoj potvrdili da sam nezakonito smijenjena" Ivan Turudić Turudićevi tajni sastanci Predsjednik Visokog kaznenog suda podnio prijavu protiv Turudića

>> Vrhovni sud smanjio kazne pripadnicima Puma

Optužnicu zagrebačkoga Županijskog državnog odvjetništva protiv četvorice biviših čelnika HAC-a i ARZ-a, odbacilo je 28. lipnja 2012. Optužno vijeće pod predsjedanjem suca Marijana Garca, ustvrdivši da je podignuta prekasno, odnosno izvan rokova propisanih Zakonom o kaznenom postupku (ZKP), ali se Državno odvjetništvo žalilo Vrhovnom sudu, koji je utvrdio da je optužnica podnesena u roku.

Iako je u tom slučaju istraga potrajala više od godine i šest mjeseci, što je prema Zakonu o kaznenom postupku maksimalni rok u kojem bi trebala biti dovršena, Vrhovni sud je utvrdio da tu nije riječ o obvezujućim nego instruktivnim rokovima koji nemaju za posljedicu procesne reperkusije.

Osim toga, sudac Garac je smatrao da je istraga u tom slučaju završila 18. svibnja 2011. i da je od tada počeo teći rok od šest mjeseci u kojem je trebalo podignuti optužnicu, odnosno da je krajni rok za podizanje optužnice bio 18. studenog iste godine, a podignuta je 30. ožujka 2012. ili četiri mjeseca nakon isteka roka.

Vrhovni sud je utvrdio da se završetak istrage mora vezati uz podatak iz upisnika kaznenih prijava, što je u konkretnom slučaju 29. ožujka 2012., iz čega proizlazi da je optužnica podignuta u zakonskom roku.

Iako se prema odluci Vrhovnog suda može zaključiti da Državno odvjetništvo nema vremenskog ograničenja u kojem mora dovršiti istragu i podignuti optužnicu, Vrhovni sud u svoj odluci kaže kako to ne znači da državni odvjetnik može voditi istragu bez ikakvih vremenskih ograničenja, s obzirom da istraga može trajati samo onoliko koliko je potrebno da se prikupe dokazi potrebni za podizanje optužnice.

Državno odvjetništvo četvoricu okrivljenika tereti za malverzacije "teške" oko devet milijuna kuna u slučaju povezanom s aferom Fimi medijom. U slučaju da je Vrhovni sud potvrdio odluku suca Garca, prema pisanju medija, svi slučajevi proizašli iz osnovnog predmeta Fimi-media mogli su biti dovedeni u pitanje. (T.Š./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene