Obavijesti Video Pretražite Navigacija
23.100 inspekcijskih nadzora

Inspektorat ove sezone naplatio 10,7 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni je inspektorat u pojačanim akcijama u priobalju tijekom turističke sezone od 15. lipnja do 31. kolovoza obavio ukupno 23.100 inspekcijskih nadzora, a po raznim je osnovama u državni proračun uplaćeno gotovo 10,7 milijuna kuna kazni na mjestu izvršenja prekršaja, prekršajnih naloga, 'otkupa' pečaćenja i slično, izvijestili su danas iz Državnog inspektorata.

I ove je godine, kao i prethodnih, naglasak inspekcija bio na suzbijanju svih oblika 'sive ekonomije'. Iz Državnog inspektorata pritom navode kako je zbog nelegalnog pružanja usluga smještaja turistima zapečaćeno 1.005 smještajnih jedinica s ukupno 3825 ležaja, a zbog nelegalnog rada zapečaćeno je 159 objekta objekata iz skupine restorani i barovi.

Pročitajte i ovo Prljave tablice na automobilima; ilustracija - 1 Loš trik Zaprljate li ih, mogli bi vam iz novčanika izbiti priličnu svotu: Kazne se penju do 1990 eura! Ilustracija Dnevnik Nove TV pita Jesu li kazne za neodgovorne vlasnike kućnih ljubimaca preniske? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Kod poslodavaca u ugostiteljstvu i turizmu i manjim dijelom trgovini i pekarstvu, inspektori rada obavili su ukupno 1.468 inspekcijskih nadzora. Pritom su zatekli 55 stranaca bez radne, odnosno poslovne dozvole, 102 radnika koji nisu bili prijavljeni na obvezno zdravstveno i mirovinsko osiguranje ('rad na crno'), te 159 radnika s kojima nije sklopljen ugovor o radu ili kojima prije početka rada poslodavac nije uručio potvrdu o radu, ako ugovor nije sklopljen u pisanom obliku.

Kontroliran je i rad malodobnika i doneseno je 26 rješenja o zabrani prekovremenog i noćnog rada malodobnika, navode iz Inspektorata. U području zaštite na radu obavljeno je 410 inspekcijskih nadzora u hotelima, kampovima i restoranima s posebnim osvrtom na rizična mjesta rada (kuhinje, kotlovska i bazenska postrojenja, strojarnica za kloriranje vode), te elektro i plinske instalacije kao i opremu pod tlakom.

Najčešći prekršaj dozvoljavanje obavljanja posla radnicima oji nisu osposobljeni

Iz Državnog inspektorata pritom kao najčešće povrede Zakona o zaštiti na radu, zbog kojih su pokrenuti i optužni prijedlozi, ističu da su poslodavci dozvolili samostalno obavljanje djelatnosti radnicima koji prethodno nisu osposobljeni da ih obavljaju bez ugrožavanja vlastitog života i zdravlja te života i zdravlja drugih radnika, zatim da poslodavci nisu obavljali ispitivanja u radnim prostorijama u kojima proces rada utječe na temperaturu, vlažnost i brzinu strujanja zraka, u kojima nastaje buka i vibracija, ili je potrebno osigurati odgovarajuću rasvjetu, kao i da poslodavci nisu obavljali ispitivanja strojeva i uređaja s povećanim opasnostima na propisani način.

Zbog kampiranja na vlastitom zemljištu doneseno je 607 usmenih rješenja, a zapečaćeno je 600 smještajnih jedinica s oko 1.200 ležajeva. Veliki broj usmenih rješenja donesen je kod registriranih iznajmljivača. Uočeno je da pojedinci imaju registriran samo dio kapaciteta za koji plaćaju paušal i porez, a da dio kapaciteta iznajmljuju na crno, što osobito dolazi do izražaja u 'špici' sezone.

Osim ugostiteljske, posebna pažnja posvećena i djelatnosti turizma, pa su se u koordiniranim akcijama zajedno s drugim tijelima, ali i samostalno nadzirali ronilački klubovi, pružatelji turističkih usluga u nautičkom turizmu, pružatelji ostalih turističkih usluga i drugo. Po obavljenim inspekcijskim nadzorima Državnog inspektorata, po raznim osnovama tijekom turističke sezone u državni proračun uplaćeno je ukupno 10.688.455,00 kuna kazni na mjestu izvršenja prekršaja, prekršajnih naloga, 'otkupa' pečaćenja i drugo, zaključuje se u priopćenju. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene