Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema više škrto

Državne institucije ostale bez čistačica, pronašli smo jednu koja je vrlo jednostavno objasnila zašto je tome tako

Čistačica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Čistačica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Čistačica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Čistačica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Čistačica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Čistačica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Čistačica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Čistačica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Čistačica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Manjak radne snage i visina plaća koje dobivaju oni koji i rade na najgori način razotkrile su se u državnim institucijama - ostali su bez čistačica. Šefovi su zaposlenicima poslali preporuku - dok se situacija s najmom radnika ne riješi - da se za urednost radnih prostora i sanitarnih čvorova pobrinu sami.

Treće najtraženije zanimanje u državi ono je na poslovima čišćenja i održavanja. Ali čistačica nema. Ili barem ne onih koje bi radile za minimalac.

Baš zbog toga tvrtka koja je poslove čišćenja odrađivala za dobar dio državnih službi, državi je naprasno otkazala ugovor pa urede nema tko čistiti.

''Outsourcing je u državnoj upravi pa i u Poreznoj upravi duže od deset godina i nemamo baš neka dobra iskustva s tim. I u pogledu čišćenja i u pogledu troškova'', rekla je Gordana Jagar, predsjednica Sindikata Porezne uprave.

Pročitajte i ovo Čistačica zračne luke Split (Foto: Dnevnik.hr) "Ne plaćaju nas" Čistačice Zračne luke Split odbile doći na posao: "Nećemo raditi besplatno"

Tri puta skuplje i daleko lošije nego kada su imali svoje čistačice, tvrdi Jagar. Toliko da su, potvrdili su nam iz Porezne, službenike i namještenike zamolili da uredske prostorije i sanitarne čvorove sami održavaju urednima, ne i da ih čiste.

''Mi smo reagirali prema središnjem uredu i smatrali smo da to jednostavno niti je korektno niti je u redu'', ističe je Jagar.

Iz MUP-a nam odgovaraju kako su neke policijske uprave imale vanjske čistačice. Njihov posao će sada pasti na leđa stalno zaposlenih. Iz pozicije čistačica, posebno uoči turističke sezone, dvojbe nema. Raditi za minimalac ili se, tradicionalno hrvatski, snaći u fušu. Oglasnik je pun čistačica koje rade za 50 do 60 kuna po satu.

Pročitajte i ovo Smeće u Obrovcu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Već ovog tjedna Pritisak smradom urodio plodom: Iz Obrovca najavljuju da će komunalcima dignuti plaće koliko su tražili

''Radila sam za jednu gospođu, s cijenom 90 pa na dalje, 110, 120 kuna. Jako puno posla ima tako da sam ja ostala kod većinom njenih klijenata'', rekla je jedna čistačica koju smo kontaktirali preko oglasnika.

I dok se radnici zbog veće zarade uglavnom odlučuju na rad na crno, država vatrogasnim mjerama rješava problem.

''Zaključak je: niti je to jeftinije, niti je bolje'', kaže Jagar. Sindikati žele da im Vlada omogući ponovno zapošljavanje vlastitih čistačica.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Aktualno Rastu cijene goriva: Od utorka ćemo benzin i dizel plaćati znatno više? Točenje goriva, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Točenje goriva, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Točenje goriva, ilustracija (Guliver/Thinkstock) Hrvatska Rastu cijene goriva: Od utorka ćemo benzin i dizel plaćati znatno više? 1/2 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene