Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međusobne optužbe nakon uhićenja u Hrvatskoj

'Državna tijela BiH ponašaju se kao da su jedva čekala da se riješe Vukovića'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slučaj Vjekoslava Vukovića, pomoćnika ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine koji je prošlog tjedna uhićen u Hrvatskoj, sada se pokušava iskoristiti kao izlika za osporavanje važnih odluka tijela vlasti u BiH, a posebno revizije dodjele državljanstva BiH osobama podrijetlom iz afro-azijskih zemalja, upozorio je zamjenik Visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorian.

U udaru na rad državnog povjerenstva za reviziju odluka o dodjeli državljanstva izravno sudjeluje i ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović, rekao je američki diplomat Gregorian za "Dnevni avaz" od četvrtka. U protekle dvije godine to je povjerenstvo oduzelo državljanstvo BiH od oko 600 osoba za koje se utvrdilo da nemaju niti su imale ikakve stvarne veze s ovom državom.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

Ministar Sadović je neposredno nakon Vukovićeva uhićenja u Rijeci izjavio kako je njegov pomoćnik bio osoba "vrlo bliska američkim obavještajnim strukturama" istaknuvši u tom kontekstu i da se Vuković neposredno prije odlaska u Rijeku sastao s Gregorianom. "Ta izjava kojom se implicira veza između mene i nedavnog uhićenja pomoćnika ministra Vukovića, skandalozna je i namjerno plasirana radi obmanjivanja javnosti BiH", kazao je Gregorian za "Dnevni avaz".

"Pravi motiv ministra sigurnosti Sadovića zapravo je nakana da se diskreditira rad Državnog povjerenstva za reviziju državljanstva", rekao je Gregorian dodajući kako je "povjerenstvo kojim je predsjedavao Vuković svojim zakonitim i temeljitim radom od 2006. godine učinilo jako puno kako bi liberalizacija viznog režima postala izgledna za građane BiH". 

Mediji u BiH tvrde da je ministar Sadović već mjesecima u sukobu s predstavnicima međunarodne zajednice koji ga sumnjiče da opstruira postupak izručenja osoba koje su smatraju prijetnjom nacionalnoj sigurnosti BiH. Među njima je i Sirijac Abu Hamza, neformalni vođa bivših mudžahedina u BiH koji već mjesecima boravi u azilu za strance kod Sarajeva i očekuje dovršetak postupka izručenja odnosno konačnu odluku vlasti BiH o tome treba li ili ne napustiti zemlju. 

Vukovićevo povjerenstvo u svojim je provjerama otkrilo kako su neki od spornih nositelja bosanskohercegovačkih putovnica imali sumnjivu prošlost i bili povezani s terorističkim aktivnostima. Dio njih dobio je državljanstvo BiH samo na temelju potvrda da su tijekom rata bili pripadnici Armije BiH. Povjerenstvo za provjeru državljanstva u svom je sastavu imalo devet članova, po dva Bošnjaka, Srbina i Hrvata te tri međunarodna stručnjaka.

'O uhićenju Vukovića izvanredno raspravljao Zastupnički dom Parlamenta BiH'

Vjekoslava Vukovića izvanredno je raspravljao i Zastupnički dom Parlamenta BiH. Zamjenik predsjedatelja tog doma Niko Lozančić u srijedu je optužio ministra Sadovića da svojim izjavama samo odmaže Vukoviću. "Državna tijela ponašaju se kao da su jedva čekala da ga se (Vukovića) riješe", kazao je Lozančić.

Kako je najavljeno, o Vukovićevu slučaju uskoro bi se trebalo očitovati i Vijeće ministara BiH, a u Ministarstvu sigurnosti pripremaju pokretanje stegovnog postupka s obzirom na činjenicu da se samovoljno udaljio s radnog mjesta i otputovao u Rijeku ne obavijestivši o tome nikoga

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene