Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakone ne poštuju ni oni koji su ih donijeli

DRŽAVNA SRAMOTA 'Mene je tu sram, osjećam se užasno loše'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još jedna sramota države. Donijeli su Zakone kojih se ne pridržavaju. Samo pet ministarstava zapošljava broj osoba s invaliditetom koji su dužni poštovati, a niti jedno nije u potpunosti pristupačno ovim osobama.

Ni bivša niti sadašnja Vlada, upozorila je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak, ne poštuju prava osoba s invaliditetom. Ni jedno ministarstvo u Hrvatskoj nije u potpunosti pristupačno osobama s invaliditetom.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi

Jedan mladi gospodin u kolicima i jedna djevojka koja je slijepa nisu mogli ući u Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova.

'Mene je tu definitivno sram, osjećam se užasno loše. Žalosno je da državne institucije i to krovne, prve ne poštuju prava svojih građana', kazao je ministar Tomislav Tolušić.

Iako je zaštitar pomogao Tomislavu zaprekama nije bilo kraja.

'Evo ja se sada osjećam dosta nemoćno. Ne bih se usudio ni da mi netko ima i mogućnosti pomoći. Jer, nakon nekakve životne traume, ne treba ti nikakva druga u životu. Pogotovo na pokušaju ulaska u ministarstvo', kazao je Tomislav Salopek.

Ni Dajana Biondić nije bolje prošla. Kao slijepoj osobi ništa joj tu nije prilagođeno.

'U ovoj instituciji nije. Znači ja na ulazu ne znam na koju stranu krenuti, gdje je lift, gdje se nalazi prijamni šalter... Kada bih došla prvi put ja se s ulaza ne bih mogla maknuti', kazala je Dajana.

Olakšalo bi joj, dodaje, poznavanje tlocrta zgrade.

Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, svjestan je i ministar, najgori je primjer.

'Po tom pitanju, iako je zgrada u centru grada i jako je puno plaćamo - više od 6 milijuna kuna na godinu, zgrada je izrazito nepristupačna za osobe s invaliditetom. U svakom pogledu - od samog ulaza, liftova i svega ostaloga', priznao je ministar.

Posjetili smo i Ministarstvo graditeljstva koje je pak najbolji primjer. No...

'Meni je apsolutno sasvim svejedno bilo maloprije u onom ministarstvu i ovdje. Jer za slijepe ipak nije prilagođeno. Daleko od toga da su napravili neke stvari za prilagodbu osobama u kolicima i to svaka čast, ali slijepima još uvijek nije pristupačno', ustvrdila je Dajana.

'Mi smo zabrinuti upravo s tom činjenicom jer pristupačnost kao takva je osnovni preduvjet da bi se osobe s invaliditetom mogle uopće uključiti na tržište rada i u obrazovanje te obavljati sve druge javne usluge. Zapravo pokazalo se da ni određeni resori ne poštuju propise koje su i sami donijeli', istaknula je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak.

Iako novca za poticanje zapošljavanja i prilagodbu prostora osobama s invaliditetom ima.

'Na tom računu u ovom trenutku u državi ima više od 200 milijuna kuna. Žao mi je što je tek mali dio poslodavaca, a evo koliko znam niti jedno ministarstvo, nije apliciralo za korištenje tih sredstva', kazao je SDP-ov zastupnik i bivši ministar Mirando Mrsić.

Sredstva su strogo namjenska. Prikupljaju se od doprinosa koje poslodavac plaća ako ne zaposli osobu s invaliditetom, a obvezan je. Čini se da ih nažalost neće ni nedostajati.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene