Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mrtvo slovo na papiru?

Pronašli nepravilnosti u Vladinu trošenju proračunskog novca! Posljedica nema!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kriterijima po kojima se trošio proračunski novac u 2012. godini nezadovoljna je državna revizija koja je Vladi za to dala uvjetno mišljenje. Na isti način revizija je, primjerice, upozoravala i na nepravilnosti u poslovanju Hrvatske gospodarske komore. Ipak, trebale su proći godine da bi pravosudna tijela posumnjala na kriminalne radnje. Oporba od Državnog odvjetništva sada očekuje bržu reakciju.

U vladinom trošenju proračunskog novca u 2012. državna je revizija uočila nepravilnosti - posljedica za odgovorne nema. 'To je još jedan performans na hrvatski način gdje je vidljivo da je i taj posao državne revizije samo mrtvo slovo na papiru dakle nešto što ima svoj početak ali nema svoga kraja', kaže laburistica Nansi Tireli.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

Revizija je pročešljala rad 318 institucija. Njih 75 je dobilo bezuvjetno mišljenje, čak 193 uvjetno, i jedno je mišljenje nepovoljno.

Često neprimjećivanje kriminala prvi državni revizor opravdava premalim brojem ljudi. 'Sa 228 ovlaštenih državnih revizora ne postoji mogućnost da državna revizija radi svake godine ili svake druge treće godine subjekte, a naglašavam da postoji 14 tisuća subjekata koji su u nadležnosti državnog ureda za reviziju', kaže glavni državni revizor Ivan Klešić.

SDP i HDZ najrastrošnije stranke: Evo koliko troše!

Oporba zato od Vlade traži osnaživanje državne revizije. 'Postoji problem da oni ne stignu sve subjekte revidirati ali taj problem je jednostavno rješiv samo kad bi vlada odlučila dodatnih 5 milijuna kuna izdvojiti za državnu reviziju time bi bilo omogućena kontrola svake proračunske kune', kaže HDZ-ovac Goran Marić.

I veće ovlasti poboljšale bi kontrolu trošenja novca građana, smatraju stručnjaci. Nalazi revizije do sada su uglavnom imali slab učinak. 'Postoji obveza da se svako izvješće dostavi DORH-u koji je čuvar pravnog legitimiteta RH prema tome mislim. Sad je opet pitanje, koji dobiju izvješća, razumiju li iz tih izvješća ono što bi trebali razumjeti', kaže profesor Drago Jakovčević s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

A na takvom državnom odvjetništvu sada je odgovornost da utvrdi ima li i kriminala u nepravilnom trošenju državnog proračuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene