Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Državna revizija

NEPRAVILNOSTI NA SVE STRANE DUUDI-u fali 16,6 milijardi kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državna revizija provjeravala je rad Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom i izdala nepovoljno mišljenje.

Nepravilnosti na sve strane od vođenja poslovnih knjiga do loše evidencije nekretnina, što je i svrha ureda za koji imaju milijune iz državnog proračuna. Nepravilnosti u djelokrugu, unutarnjem ustrojstvu, računovodstvu, rashodima, javnoj nabavi, rezultat je revizije u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom.

Pročitajte i ovo Arsen Bauk otkrio kada će SDP predati liste za izbore Dotaknuo se i Grbina Bauk otkrio kada će SDP predati svoje liste: "Kandidat za premijera ne postoji u hrvatskom pravnom poretku" Arsen Bauk Kritike i pohvale Bauk nakon izjave europske tužiteljice Kovesi: "Premijera nakon europske šamarčine očekuje šamarčina hrvatskih građana"

'Poslovenje DUUDI-a nije u značajnom dijelu vođeno u skladu s propisima, a financijski izvještaj ne iskazuje istinit rezultat poslovanja', rekla je pomoćnica glavnog državnog revizora, Biserka Čoh Mikulec.

Državni ured za reviziju obavi svoj posao, ali tu sve stane

Nalaz revizije pokazao je kako evidencija nekretnina nije pouzdana. Ured je osnovan 2011. godine s ciljem objedinjavanja upravljanja i raspolaganja ukupnom državnom imovinom te s ciljem cjelovitog, efikasnog i transparetnog sustava. Za to su dobili milijune iz proračuna.

Ravnatelj ureda sad tvrdi da su mu rokovi prekratki da sredi podatke o imovini o kojoj su prije osnivanja DUUDI-a brinule druge državne agencije.

'Zar je netko mislio da mi možemo primiti bilance po odluci iz veljače 2014. i sve ono što 20 godina po razno raznim osnovama nije sređeno, srediti u toj godini', rekao je Mladen Pejnović, ravnatelj DUUDI-a.

SDP-ov ministar Bauk izvješće revizije još nije stigao pročitati. 'Mislim da vam u ovom trenutku ne mogu to komentirati dok ne čujem drugu stranu', rekao je Arsen Bauk, ministar uprave.

A za HDZ nalaz revizije dokaz je neodgovorne države.

'Pa nalaz je dokaz da država nema odgovornosti za stanje čuvanje svoje imovine i da ovdje nije riječ samo o profesionlanom zapuštanju nego da je riječ o nedoraslosti, primitivizmu i vandalizmu aktulane političke garniture', smatra HDZ-ov Goran Marić.

DRŽAVNA REVIZIJA UTVRDILA Prodaja Croatia osiguranja bila je nezakonita

Revizija pokazuje i kako je vrijednost dionica i udjela kojima upravlja DUUDI, evidentirana u poslovnim knjigama krajem 2014. manja za 16,6 milijardi kuna od vrijednosti u Registru i obavijesti SKDD-a matične knjiga svih dionica.

'Nama se tamo izmislilo 16 milijardi kuna da negdje fale, ta ista revizija kad je zadnji puta gledala kako se knjiže ta poduzeća. Nama niš ne fali', rekao je Pejnović.

Pa su zato i uložili prigovor na izvješće. No u prigovoru im je ipak nešto nedostajalo pa nije prihvaćen.

'Zato što nije dostavljena nikakva dokumentacija koja bi mijenjala činjenice koje su navedene u izvješću. Njihovi prigovori nisu potkrepljeni dokumenatcijom', rekla je Čoh Mikulec.

Izvješće je dostavljeno Hrvatskom saboru i DORHU. Revizija je tu svoj posao završila, a iz DUUD-ija uvjeravaju kako će sve dodatno potkrijepiti bude li potrebno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene