Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STIGLO IZVJEŠĆE

Nepravilnosti i propusti: Državna revizija dala uvjetno mišljenje na izvršenje proračuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Zdravko Marić kazao je kako je Vlada vrlo odgovorno postupala s proračunskim novcem te višak prihoda iskoristila za smanjivanje deficita.

Državna revizija dala je uvjetno mišljenje na izvršenje državnog proračuna za 2016. godinu zbog nepravilnosti i propusta koji se uz ostalo odnose na neke neizvršene naloge i preporuke revizije iz prošlih godina te korištenje proračunskih zaliha, no pozitivno je ocijenjeno što su usvojene neke njihove ranije preporuke te je izvješće transparentnije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 20 je nevažećih amandmana Iznimno rijetka praksa: Ministar Marić prihvatio dva amandmana oporbe na proračun Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) opstanak koalicije ovisi o 150 mil. kuna Ministar Marić ne popušta: ''Ako smo čekali godinama, možemo i par mjeseci''

Ministar financija Zdravko Marić danas je, osvrnuvši se na izvješće državne revizije o obavljenoj reviziji Godišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna Republike za 2016., istaknuo da je Vlada vrlo odgovorno postupala s proračunskim novcem, da je višak prihoda iskoristila za smanjivanje deficita, što je i revizija prepoznala kao značajno, kao i smanjivanje javnog duga po prvi put dosad.

Nalaz revizije proučit će i DORH. "Pri izdavanju jamstava nema neke dokumentacije, proračunska rezerva je korištena za namjene za koje nije smjela biti korištena. Neki podzakonski akti nisu doneseni ili nisu ažurirani", rekla je Biserka Čoh Mikulec iz Državnog ureda za reviziju.

Drugim riječima, umjesto da bolje planira potrošnju novca iz državne blagajne, država troši novac iz proračunske zalihe. A taj novac trebali bi trošiti samo u izvanrednim situacijama. Primjerice, prošle godine potrošili su 12 milijuna kuna za financiranje Europskih sveučilišnih igara te troškove Hrvatskog olimpijskog i paraolimpijskog odbora. Te milijune, kaže revizija, nisu smjeli uzeti iz rezerve.

"Svi dobro znamo da je bila olimpijska godina, dakle bila je potreba za nešto većim sredstvima olimpijskog i paraolimpijskog odbora. Mislim da je planiranje bilo dobro. Dobro, možda ja nisam taj koji bi trebao to ocjenjivati nego drugi", rekao je Zdravko Marić.

Kao dobru stvar revizija vidi smanjenje duga državnog proračuna za 0,2 % u odnosu na 2015. godinu. Prvi je to takav pomak od 2009. godine.Nalaz revizije dostavljen je Saboru, a prolistat će ga i DORH te prema njemu postupati, bude li potrebe.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene