105095
105095
105095
105095
105095

Državna matura uvjet za hrvatske fakultete i za učenike iz BiH

  • , 12.11.2009., 18:08
  • Autor:
  • komentara

Čelnici županijskih obrazovnih tijela BiH posjetili su danas hrvatsko Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) kako bi se informirali o uvođenju državne mature u hrvatski školski sustav te s tim u svezi s novim načinom upisa na hrvatska visoka učilišta, izvijestilo je to ministarstvo.

 
 
 
 

To je pitanje iznimno važno, kako se napominje, za sve maturante u BiH koji se sljedeće godine žele upisati na neko od visokih učilišta u Hrvatskoj jer će i oni, kao i hrvatski maturanti, morati polagati ispite državne mature umjesto dosadašnjih razredbenih ispita.

U izaslanstvu su bili Greta Kuna, ministrica u Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa, Kanton Središnja Bosna, Gordana Cikojević, ministrica u Ministarstvu, znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, Vjekoslav Čamber, ministar u Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa Zapadnohercegovačke županije, te Marijan Živković, ministar u Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa Posavske županije.

Goste iz BiH primili su hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs, državni tajnici, predsjednik Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje te ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Od akademske godine 2010./2011. u Hrvatskoj se uvodi novi sustav upisa na visoka učilišta. Za razliku od prijašnjih godina, od iduće akademske godine visoka će se učilišta koristiti rezultatima ispita državne mature radi rangiranja kandidata za upis na studijske programe, koje kao jedinstvene ispite na nacionalnoj razini organizira i provodi Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja Republike Hrvatske.

Za kandidate van zemlje ispitivanje na nekoliko mjesta u Hrvatskoj

Novi sustav olakšat će budućim studentima natjecanje za mjesto na visokim učilištima jer će se jednokratnim polaganjem odabranih ispita državne mature moći istodobno natjecati za mjesta na svim visokim učilištima u Hrvatskoj za koja su zainteresirani.

Raspored ispita iz pojedinih predmeta te ispitni katalozi po kojima će se izraditi pitanja za ispite državne mature dostupni su na stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (http://www.ncvvo.hr).

Maturanti u Hrvatskoj ispite državne mature polagat će u svojim školama, a za kandidate izvan Republike Hrvatske polaganje će biti organizirano u ispitnim centrima na nekoliko mjesta u Hrvatskoj.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se