Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Banski dvori i u 2011. po svom...

Administracija buja i potreban je dramatičan rez!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država u izbornoj godini, jasno je iz proračuna za 2011., ne planira raditi velike rezove.

Nema, dakle, smanjenja državne potrošnje, a sve to dodatno usporava ionako prespor izlazak iz krize. Svi vladu upozoravaju da država troši ono što nema, a Banski dvori idu dalje.

Pročitajte i ovo Vlada želi zagrabiti u mirovinsku štednju - 3 Mogućnosti i bojazni Vlada posegnula u džepove budućih umirovljenika, preusmjerili bi milijardu eura: "Veliki je rizik za korupciju" Ilustracija Vlada odriješila kesu Predstavljen proračun za iduću godinu: Dnevnik Nove TV provjerio tko su najveći gubitnici i dobitnici

Najveći problem u 2011. biti će održati ovaj tečaj kune u odnosu na euro i to će biti najvažnija misija guvernera Željka Rohatinskog. Veliki je proračunski manjak i Hrvatska već ima graničnu kamatu, znači visoko rizična smo zemlja. Ako se ta rupa proširi biti ćemo u velikim problemima.

>> Nulti PDV za kruh i mlijeko se ne ukida 1. siječnja

>> 'Nema problema i dogovorene su glavne nazanake proračuna'

Uzeli smo četiri godine koje su iznimno zanimljive. Ove godine imamo broj zaposlenih kao prije četiri godine, pa smo uzeli proračun i gospodarski rast, kako se zemlja razvijala, jesmo li pratili svjetsku krizu ili nismo.

Prije četiri godine proračun je iznosio 97 milijardi kuna a za 2010. je iznosio 122 milijardi kuna. Gospodarski rast je 2006. iznosio 4,7 posto, 2007. 5,6 posto. 2008. je bila ključna, kada smo počeli padati i gospodarski rast je iznosio samo 2,4 posto proračun je svejedno rastao. Mi smo u padu gospodarskog rasta smanjivati proračun a Vlada nas tješi da smo barem zaustavili rast proračuna.

U četiri godine državne plaće porasle 8 milijardi kuna

Treba reći da je najviše država trošila za mirovine i to da vrati dug umirovljenicima. One su i dalje malene i to nitko ne može osporiti, ali na državnu administraciju se također trošilo posljednjih godina i više nego što se ima.

Svi govorimo da imamo veliki i glomazni aparat. Ne treba kriviti ljude koji tamo rade, netko je tim ljudima ta prva dao jer je bila takva politika i tako se kupovao socijalni mir. Kupovali su se glasovi i onda smo došli tu gdje smo došli kada novaca više nema. U posljednje četiri godine rast plaća državnih službenika je rastao sa 14,7 na 22,5 milijardi kuna, odnosno 8 milijardi kuna. sasvim je jasno da tako nije rasla ekonomija. Brojni ministri su tako kupovali socijalni mir pa su rashodi u sedam godina porasli za 60 posto.

No, tu nije kraj. primjerice prekovremeni sati su sa 30 milijuna 2003. porasli na 159 milijuna 2009. materijalni troškovi su u sedam godina porasli 9 milijardi kuna ili 30 posto, intelektualne usluge također 30 posto. Državna administracija buja i realni sektor to više ne može pratiti te se mora napraviti dramatičan rez.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene