Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Davor Škrlec

"Države članice EU podbacile u zaštiti javnog zdravlja i okoliša od endokrinih disruptora"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici država članica EU-a su na Stalnom odboru za biljke, životinje, hranu i stočnu hranu u Bruxellesu glasovali u korist prijedloga Europske komisije o postavljanju znanstvenih kriterija potrebnih za identifikaciju i smanjenje izloženosti kemikalijama koje narušavaju rad hormona, tzv. endokrinih disruptora, a najčešće se koriste u sredstvima za zaštitu bilja kao što su pesticidi i biocidi.

Iako je Komisija najavila kako je ovo važan korak prema boljoj zaštiti građana od utjecaja štetnih kemikalija, prijedlog koji je predstavljen izazvao je burne reakcije struke i civilnog društva.

Pročitajte i ovo Važne odluke u Europskoj uniji Dugo se spominje Tjedan koji bi mogao odrediti budućnost Europe: Rusija i SAD razbacale su geopolitičke karte Ilustracija direktiva o pomorskoj strategiji Hrvatska dobila opomenu Europske komisije, prijeti se i tužbom

Zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Davor Škrlec, smatra kako Europska komisija nastavlja i dalje braniti interese agrokemijske industrije umjesto zauzimanja za javno zdravlje.

"Sramotno je da nakon više od sedam godina čekanja još uvijek nemamo odgovarajuće ili korisne kriterije za utvrđivanje što su to endokrini disruptori. Velika većina država članica nije ispunila svoju odgovornost u zaštiti javnog zdravlja i okoliša stavljajući interese velikih agrokemijskih tvrtki na prvo mjesto s negativnim učincima koji sežu puno dalje od utjecaja pesticida. Prema novim kriterijima bit će jako teško identificirati endokrini disruptor i dokazati štetnost određenih kemikalija, jer je potrebno i nekoliko godina da bi se znanstveno dokazao njihov utjecaj na zdravlje, a sporni proizvod koji se smatra endokrinim disruptorom uklonio s tržišta. Bez odgovarajućih znanstvenih i upotrebljivih kriterija bit će gotovo nemoguće poduzeti korake ka smanjenju štetnosti uzrokovane utjecajem endokrinih disruptora. Radit ćemo na tome da okupimo potrebnu većinu u Europskom parlamentu kako bismo stavili veto na kriterije i zahtijevat ćemo od Komisije da konačno isporuči ono što se od nje traži već godinama", rekao je Škrlec.

Tijekom današnjeg glasovanja 21 država članica EU-a glasovala ZA prijedlog Komisije, osim Češke, Danske i Švedske koje su glasovale PROTIV, dok su Latvija, Mađarska, Poljska i Ujedinjena Kraljevina ostale suzdržane.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene