Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ipak smo potrošili više

Ministar se pohvalio plusom u blagajni, no ne vjeruju svi vladinoj statistici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada se pohvalila kako je nakon prvih pola godina, država u plusu 35 milijuna kuna i kako se odlično puni državna blagajna. Poslodavci i radnici čestitaju Vladi i pozivaju ih da im sada dodatno smanji ionako prevelike poreze i prekobrojne namete.

Novcem poreznih obveznika bolje se upravlja, hvale se u vladi, i gospodarstvu ide dobro pa je i država nakon pola godine u plusu 35 milijuna kuna. Na pitanje hoće li zbog toga dodatno smanjiti poreze i namete, ministar financija, Zdravko Marić, odgovara : "Javne financije su prošle jako izazovno razdoblje, javni dug je poprilično porastao, sve treba staviti u krajnje stabilne osnove. Porezno rasterećenje možete očekivati u nastavku mandata".

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Krešimir Sever (Foto: Dnevnik.hr) sindikati ipak skeptični Neoporezivi topli obrok i vrtić, CRO kartice... Provjerili smo koje će tvrtke primjenjivati nove mjere

Obrtniku Miljenku i njegovim radnicima drago je čuti da državi bolje ide, ali oni od vlade očekuju da višak novca iskoriste za rasterećenje građana i poduzetnika.

"Sve struke u obrtništvu i malom poduzetništvu nemaju dovoljno radne snage. Jedan od razloga je što su mladi ljudi otišli van u potrazi za boljim poslom, a otišli su zbog toga što su male plaće, a da bi male plaće bile veće, treba rasteretiti doprinose, nas poslodavce", kaže Miljenko Vuk, proizvođač kožne galanterije.

Od poslodavaca pohvala za višak u proračunu, ali kritiziraju što je ostvaren većim prihodima, a ne značajnim uštedama države.

"Bili bismo jako sretni i pozdravili bi taj suficit, da je on nastao nakon rasterećenja gospodarstva. Mislim da je krajnje vrijeme da se sve ono što se najavljivalo sada i sprovede", smatra Gordana Deranja predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca.

Iz SDP-a tvrda da stanje u državnoj blagajni nije tako dobro kako pokazuje vladina statistika.

"Ako je tako dobro onda očekujem od vlade da krene u smanjenje PDV-a što je bilo obećanje, a na rashodnoj strani ako je situacija isto tako relativno dobra i ako ima prostora neka pokriju dug zdravstva od osam milijardi kuna", kaže Branko Grčić, saborski zastupnik (SDP).

Kada se gleda samo državni proračun, država je u pola godine ponovno potrošila više nego što je zaradila

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene