Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobra vijest za poduzetnike

Država u ovoj godini povećava jamstva za kredite!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državna agencija HAMAG i ministar poduzetništva Gordan Maras najavili su da će država u ovoj godini povećati broj tvrtki za koje će jamčiti svojim novcem kako bi uspjeli dobiti kredit.

Zvuk upornog rada svaki dan ispunjava malu proizvodnju Saše Podbaraca. On je jedan od mnogih domaćih poduzetnika koji bi od banke teško dobili kredit jer nemaju dovoljno snažna jamstva. 'Pa ja mislim da trenutno ne bi mogli dobiti kredit jer nema stvarno toliko više posla da možemo garantirat da taj kredit može vratit u roku od godinu dvije ili pet godina', rekao je poduzetnik Saša.

Pročitajte i ovo Cijene stanova - 5 Oporba ima rješenje? U Hrvatskoj 400.000 praznih stanova, a cijene nikad više: Dnevnik Nove TV doznaje koliko su porasle u posljednje dvije godine Tomislav Ćorić - 1 krediti za poduzetnike Tomislav Ćorić: "Obvezali smo se da će svaki kreditni zahtjev biti riješen u roku od dva mjeseca"

Uspješnim poduzetnicima koji nemaju toliko imovine da jamče banci za posuđeni novac, država će uskakati u pomoć više nego prošle godine. 'Netko može imati izvrstan projekt i banka ga traži stopostotno osiguranje kredita, ali on nema 100 posto, nego ima 50 posto. I onda se javi HAMAG-u koji napravi procjenu i kaže kvalitetan je projekt ili banka koja je uputila klijenta na HAMAG i on dobije jamstvo države i može dobiti kredit', objasnio je ministar Maras.

>>
Evo što donosi Marasov projekt poticaja 'Poduzetnički impuls'

Saši, koji svoj biznis još nije morao pogurati kreditom, to zvuči odlično. 'Ako se mi mali poduzetnici ili srednji kreditno zadužimo da bi uzeli nove strojeve, nove alate, znači nećemo uzimati kredit i kupovati nova vozila s tim, nego da bi radili da bi stvarali nova radna mjesta', kazao je Saša.

U HAMAG-u očekuju da će svojim jamstvima pogurati oko 500 projekata u 2013. te tako potaknuti privatne investicije od milijardu i pol kuna te otvoriti 1500 novih radnih mjesta. Osim jamstava, HAMAG će davati i izravne poticaje kroz poduzetnički impuls.

'I ono što mi je posebno drago je da smo povećali maksimalni iznos potpore sa 700 tisuća kuna na čak milijun i 400 tisuća kuna', kazao je predsjednik Uprave HAMAG-a Darko Liović. Poduzetnci ,naravno, moraju imati viziju protkanu kroz projekt koji će imati jasan plan rokova povrata uloženog novca..

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene