Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milijarda kuna godišnje

Država staje na kraj lažnim invalidima: Morat će vratiti povlastice i mirovine!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država kreće u lov na lažne invalide. Plan je najprije počistiti u svojim redovima.

Nedavna provjera pokazala je da svaki peti zaposlenik državne uprave ima status invalida. Najviše ih je u Zavodu za mirovinsko osiguranje, čija su povjerenstva bila zadužena za kontrole. Oni za koje se utvrdi da su lažni invalidi - povlastice i mirovine morat će vratiti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''rijeka brana fašizmu'' Mrsić: ''Lijeve opcije trebaju se udružiti da spriječe dolazak crne desnice na čelu sa Škorinim ustašama'' Slika nije dostupna "Izvanredno stanje u državi" Demokrati i Laburisti traže opoziv izbora: "Plenković zbog njih ugrožava zdravlje nacije"

Jednom invalid - zauvijek invalid više neće vrijediti. Vlada donosi Uredbu kojom će postaviti nova pravila igre.

''Svi će biti podložni reviziji i ova uredba nam daje jednu veliku snagu. To znači da sve one koji su lažni invalidi da sve te mirovine možemo obustaviti. Staviti van snage. A s druge strane ćemo sve invalide, kad govorimo o profesionalnoj invalidnosti provjeravati svake tri godine'', rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

>>Lažni ratni invalid mora vratiti više od 300 tisuća kuna

U Hrvatskoj je više od 314 tisuća korisnika invalidske mirovine. Odnosno više od 25 posto ili svaka četvrta mirovina. Europski je prosjek 15 posto. Na provjeru će najprije oni u državnoj upravi. Svaki peti zaposlenik mirovinskog zavoda je invalid rada.

''Sva će ta rješenja ići u reviziju, dakle želimo stvarno utvrditi koliko imamo invalida kad govorimo o državnoj upravi. Jer želimo najprije tu stvari počistiti'', istaknuo j eMrsić.

Iz udruga invalida pozdravljaju ovu inicijativu. ''Imamo opći nered i moramo konačno krenuti u nekakvo sređivanje. Svi oni koji su dobili invaliditet, invalidsku mirovinu, na temelju svog osnovnog oštečenja ne moraju se bojati bilo kakve revizije. U konačnici reda mora biti'', rekla je Jozefina Kranjčec iz Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida.

Red će uvoditi Centar za medicinsko vještačenje - posebno tijelo izdvojeno iz Zavoda za mirovinsko osiguranje, kako bi se izbjegle dosadašnje zlouporabe koje državu stoje i do milijardu kuna na godinu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene