Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koliko ih ostaje u Hrvatskoj?

Država je u njih uložila milijune i tu je sve stalo...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sveučilište u Zagrebu u nedjelju je dobilo 292 doktora znanosti i umjetnosti te je, uz 404 promoviranih u srpnju, to sveučilište ove akademske godine ukupno promoviralo 696 doktora znanosti i umjetnosti. No, koliko njih će Hrvatska uspjeti zadržati?

Tijekom dviju svečanosti održanih u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) rektor prof. dr. sc. Damir Boras promovirao je 292 doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom prve promocije tekst prisege izreklo je 152 kandidata, a tijekom druge svečanosti njih 140.

Pročitajte i ovo Kalendar udruge Krijesnica - 1 Empatija stvara bolji svijet Kalendar koji je izazvao lavinu dobrote: ''Mi odrasli idemo s idejom bit će tužni, istraumatizirani, no oni su djeca - svijetle!" Službeno otvorena Više od 200 primjeraka Otvorena spektakularna izložba Ivana Meštrovića, umjetnine stigle iz cijelog svijeta: "Dobiti pozivnicu za ovu izložbu je stvar prestiža i potvrda statusa"

U skladu s protokolom, kandidati su bili odjeveni u svečane odore (toge) i akademske kape te su od zgrade Sveučilišta u Zagrebu do zgrade HNK došli u povorci. Svečanosti promocije započele su intoniranjem himne, nakon čega se novim doktorima znanosti i umjetnosti, njihovim obiteljima te ostalim uzvanicima i gostima obratio rektor.

Nakon što su kandidati izgovorili tekst prisege i rektor ih proglasio doktorima znanosti i umjetnosti, promovirani kandidati prebacili su kičanku (coflek) na akademskim kapama na desnu stranu, čime su i simbolično ušli u novo i više akademsko zvanje. Uslijedilo je uručivanje diploma te upisivanje promoviranih u knjigu doktora. Svečanosti su završile intoniranjem akademske himne Gaudeamus igitur .

Štrajk i školama se nastavlja i sutra: Ministar pozive djecu da dođu u školu, sinidkati kažu - 'Nemojte!'

U ime novopromoviranih doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na prvoj se promociji zahvalio dr. sc. Tomislav Madžar s Medicinskoga fakulteta, a na drugoj svečanosti dr. sc. Marin Bonačić s Pravnoga fakulteta.

Uz rektora Borasa, prorektore, dekane i prodekane, svečanim promocijama doktora znanosti i umjetnosti nazočili su bivša rektorica zagrebačkog Sveučilišta prof. dr. sc. Helena Jasna Mancer, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pročelnik Gradskoga ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić, predsjednik Sveučilišnoga savjeta Petar Mišević te brojni predstavnici akademske zajednice i gosti.

Nakon završetka svečanih promocija, novi doktori znanosti i umjetnosti, gosti i uzvanici otišli su u Botanički vrt, gdje je u povodu početka nove 347. akademske godine održana Sveučilišna vrtna zabava.

U njihovo obrazovanje država je uložila milijune, i tu je, nažalost stala, pa neki od njih već znaju da je njihova budućnost inozemstvo. (Hina/T.V.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene