Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korigiraju se

Država gubi milijune kuna zbog niskih koncesijskih naknada za naftu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Guverner Željko Rohatinski u svom je posljednjem izvješću upozorio Vladu na zanemarivanje koncesijskih naknada za naftu. One su u Hrvatskoj najniže u odnosu na druge zemlje u okruženju.

Ne samo za naftu nego i plin. MOL tako, primjerice, mnogo manje plaća naknadu nego u Mađarskoj, a država gubi milijune kuna. Naftom i plinom iz vlastite proizvodnje pokrivamo dio domaćih potreba. Eksploatacija se isplati. Koncesionari u Hrvatskoj imaju niske naknade, još iz vremena socijalizma kada je sve bilo u državnom vlasništvu.

Pročitajte i ovo Davor Filipović Promjene Filipović: ''Preuzimanje OMV-a Slovenije dobro je za Inu'' Ina: Ilustracija - 2 VEČER UOČI SASTANKA Objavljeni važni dokumenti o ugovorima Hrvatske i MOL-a: Sastaje se Savjet za Inu

Prije mjesec dana naknade su korigirane. No, premalo. U Europi se kreću od deset do 15 posto, u Hrvatskoj ostaju mnogo niže, samo pet posto. Toliko primjerice plaća mađarski MOL kod nas, dok mu u Mađarskoj renta iznosi visokih 12 posto. Procjene kažu da država zbog toga gubi i do 500 milijuna kuna na godinu.

Dio rješenja postignut

'Vjerujem da ćemo u narednim rješenjima ipak pristupiti jednom dinamičkom pristupu gdje će se koncesija mijenjati s obzirom na moguću dužinu eksploatacije', ističe ministar gospodarstva Đuro Popijač. Naknade bi se trebale povećati tek u godinama koje dolaze, iako je još 2007. u koalicijskom sporazumu HDZ-ov partner HSS tražio da se pitanje naknada što hitnije uredi.

'Ovakva naknada onima na čijem se prostoru ti energenti eksploatiraju je zapravo stvaranje ekstra profita onima kojima je data koncesija', kaže Josip Friščić. 'Dio rješenja je postignut, ali daleko od onoga što smo tražili', dodaje. Pa će, kažu, inzistirati i dalje. Stručnjaci ističu i mogućnost kompenzacije kroz ionako preveliku trenutačnu cijenu goriva koju bi Vlada od Ine mogla tražiti. Ministar to ne vidi kao moguće rješenje. Od svega možda je ipak najgore to što svijetu pokazujemo kako vlastita prirodna bogatstva premalo cijenimo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene