Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostatak pokrivaju županije

Država će subvencionirati dio cijene učeničkog prijevoza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država je odlučila subvencionirati dio srednjoškolskog prijevoza, dok bi se za ostatak đačke karte trebale pobrinuti županije.

Zabočka autobusna stanica svakodnevno je prepuna srednjoškolaca. Iz Bednje i Starog Golubovca do škole, Đurđica i njezina kolegica prevale 40-ak kilometara u oba smjera. I za prijevoz mjesečno plaćaju 168 kuna.

Pročitajte i ovo Napadač s nožem, ilustracija Stravičan slučaj Djevojčice (6 i 11) napadnute nožem pred školom: Francuska policija brzo uhvatila počinitelja Autobus: Ilustracija - 5 sve u rukama županija Hoće li neki školarci ove godine ostati bez prijevoza? Vlada povećala izdavanja, ali prijevoznici kažu: "Nije dovoljno sufinancirati kartu"

Da njihovim roditeljima prijevoz do škole ne postane luksuz, pobrinut će se država. Vlada je osigurala novac. Pokrivat će 75 posto troškova đačke karte. Ostatak od 25 posto tih sredstava trebale su osigurati općina i županija.

Službenog dogovora oko podjele troškova na području Zaboka još nema. U gradu kažu da će olakšati roditeljima, ali još ne znaju s kojim iznosom. ' Ne bi trebao biti dodatni teret, jer već to imamo ukalkulirano u proračunu grada', kazala je Dušanka Mikulec Mikac, iz Gradske uprave u Zaboku. Isti odgovor nude i u metropoli. Zagrebački đaci mjesečno izdvajaju 295 kuna.

>> Lovrić i Jovanović o subvencioniranju prijevoza zagrebačkih srednjoškolaca

Put do srednje škole ne košta svugdje jednako. Prosječna mjesečna cijena iznosi 512 kuna. No, u Istarskoj županiji dvostruko je veća - 1003 kuna. U Ličko-senjskoj čak 1079.

'Snalazimo se na sve načine. Bit će dobro ako Vlada ispuni ono što je obećala0, kaže Dušan Narančić, iz Doljana. Dušan plaća kartu u najskupljoj, a jednoj od najsiromašnijih regija. Njegovih šestero školaraca putuje 12 kilometara. Srećom, kaže, ne plaća prijevoz za sve. Priskočila im je županija. 'Tražit ćemo još pomoći, pa ćemo vidjeti što dalje', kaže.

No, dijalog s prijevoznicima, nije uvijek lagan. Zbog malog broja učenika i skupljeg goriva,Ličani su digli cijene. Ne bi li kartom vrijednom zlata vratili uloženo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene