Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kumrovec: Tisuće ljudi slavilo Tita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekadašnji Dan mladosti proslavljen je danas ispred rodne kuće bivšeg jugoslavenskog predsjednika maršala Josipa Broza Tita u Kumrovcu pod geslom "U mladosti je radost, u radosti je mladost".

Na proslavi 115. Titova rođendana okupilo se više tisuća poklonika njegova lika i djela iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, a skup je obilježila tradicionalna ikonografija vezana uz Broza i partizanski pokret.

Pročitajte i ovo Kumrovec Veliki povratak na pomolu Tita iz Beograda vraćaju u rodni Kumrovec? "Podržavamo ideju, to bi nam donijelo milijun turista godišnje" Slika nije dostupna Turizam u Zagorju VIDEO Zagorje: Zašto ne i Tito i Tuđman?

- Ove godine manifestaciju Dana mladosti želimo posvetiti bratstvu i jedinstvu jer je i Titova najiskrenija i najdublja ljudska poruka u svakoj prigodi bila: Čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svoga, rekao je Tomislav Badovinac, predsjednik Saveza društava "Josip Broz Tito".

On je kazao kako bratstvo i jedinstvo osuđuju zločin i ističu
ravnopravnost među ljudima i narodima, oni ne negiraju, već
stimuliraju nacionalno, ali se suprotstavljaju nacionalizmu i
šovinizmu.

- Bratstvo i jedinstvo su međuljudski odnos i civilizacijska
potreba, a suživot je nužnost datih okolnosti. Bratstvo i jedinstvo se podcjenjuju i ismijavaju jer kažu ta je to kumunistička parola
proizišla iz ideoloških i političkih zabluda iako oni nemaju ideološku potku, već ljudsku i civilizacijsku, rekao je Badovinac.

Zamjenik zagorske županice Zorko Vidiček rekao je da se Zagorje ponosi svojim velikim sinom Brozom, ustvrdivši da je imao puno više vrlina nego mana.

Nakon službenog dijela, obilježavanje bivšeg Dana mladosti
nastavljeno je prigodnim kulturno-umjetničkim programom, nogometnim turnirom, nastupom paraglajdera i rock koncertom.

Kumrovečku manifestaciju organizirali su Saveza društava "Josip Broz Tito", Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske te
kumrovečka Turistička zajednica.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene