Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministarstvo osiguranje

'Drugi mirovinski stup neće propasti i ne ukida se'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drugi mirovinski stup neće propasti niti će se ukinuti, ističe Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u današnjem priopćenju kojim reagira na neke medijske napise o 'propasti drugog mirovinskog stupa'.

'Drugi mirovinski stup neće propasti niti će se ukidati. Svi obvezni mirovinski fondovi su sigurni i uspješno posluju pa nema nikakve opasnosti od propasti. Također ističemo da se drugi stup neće ukidati. Sredstva na računima građana u II. mirovinskom stupu njihova su osobna sredstva, pa Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva nema namjeru predlagati Vladi RH neustavna rješenja koja idu za nacionalizacijom osobne imovine. Umjesto toga, Ministarstvo gospodarstva će predlagati izmjene postojećih propisa s ciljem da se u tom mješovitom sustavu generacijske solidarnosti i kapitalizirane mirovinske štednje otklone uočeni nedostaci, a uz projekciju potrebnih sredstava', naglašavaju iz Ministarstva.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović Nova objava na Facebooku Milanović se ponovo oglasio: "Imamo inflaciju pohlepe! Država to može riješiti" Ilustracija objavio HZMO Dio umirovljenika trlja ruke: Počinje isplata dodatka, objavljeno kada

Ministarstvo time reagira na tekst objavljen u jednom dnevnom listu pod naslovom 'Propada II. mirovinski stup!', a čije su pojedine dijelove prenijeli i neki drugi mediji.

Pritom iz Ministarstva skreću pažnju i na Program gospodarskog oporavka Vlade RH, a koji sadrži mjeru postepenog povećanja doprinosa za II. mirovinski stup, 'što ukazuje da Vlada RH teži ka jačanju toga sustava, a ne njegovom ukidanju'.

Napravit će se analiza povećanja doprinosa za II. mirovinski stup

Što se tiče realizacije takvog postupnog povećanja stope doprinosa za II. mirovinski stup (što je u nadležnosti Ministarstva financija), iz Ministarstva gospodarstva napominju da to znači uvećanje tranzicijskog troška mirovinskog sustava i utječe na njegovu financijsku održivost. Pri tome u kraćem vremenskom razdoblju ne rezultira većom mirovinom iz II. mirovinskog stupa, pa je, kako se navodi, u fazi izrada temeljite analize dugotrajnih učinaka takvog rješenja, uključujući procjenu troškova i financijskih mogućnosti.

Vezano za problem tzv. 'dragovoljaca' u II. mirovinskom stupu, naglašava se da (pre)kratko razdoblje štednje tj. kapitalizacije doprinosa, rezultira njihovim niskim mirovinama iz II. mirovinskog stupa.

Kako su osim toga isključeni iz primjene Zakona o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, to dovodi do njihovih ukupno nižih mirovinama u odnosu na korisnike mirovina i dodatka na mirovinu iz prvog stupa, navode iz Ministarstva i ističu da se stoga pripremaju mjere za cjelovito rješenje tog problema, kojima bi se trebala postići pravednija mirovinska primanja tih osoba.

U Programu gospodarskog oporavka predviđeno smanjenje troškova II. stupa

U vezi visokog troška naknade za upravljanje u II. mirovinskom stupu, posebice naknade na visinu imovine, napominje se da nju svake godine propisuje HANFA, pri čemu svake godine smanjuje postotak naknade pa je ona bitno niža od najviše propisane Zakonom o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima.

Međutim uslijed uvećanja imovine s osnova neto uplaćenih doprinosa, naknade se u apsolutnim iznosima ne smanjuju, a naravno utječu i na visinu mirovina, ističu iz Ministarstva i podsjećaju da je i u Programu gospodarskog oporavka predviđena mjera smanjenja troškova II. stupa, čija je priprema upravo u završnoj fazi.

Naglašavaju da je pripremljen i prijedlog izmjene Zakona o prikupljanju podataka po osiguraniku o doprinosima za obvezna mirovinska osiguranja, čime bi se osigurala obveza društava za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima da snose dio troška REGOS-a, koji se odnosi na usluge koje im REGOS pruža.

Program gospodarskog oporavka naznačio je nužnost kratkoročnih i srednjoročnih mjera u sustavu mirovinskog osiguranja kojima je cilj revidirati sustav mirovina stečenih pod posebnim uvjetima, te osigurati dugoročno održiv sustav mirovinskog osiguranja, ističu iz Ministarstva gospodarstva navodeći što je s tim u vezi već do sada učinjeno. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene