Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje za Grubore

'Zašto bi ubijao nevine starce kada nisam ni kapitalce poput Arkana?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši specijalci ATJ Lučko Franjo Drlje i Božo Krajna ne smatraju se krivima za zločin u Gruborima. Igoru Beneti sudi se u odsutnosti.

Frano Drlje i Božo Krajna očitovali su se o krivnji u slučaju Grubora te su rekli da se ne smatraju krivim za kazneno djelo protiv čovječnosti i ratnog prava. Treće optuženom Igoru Beneti sudi se u odsutnosti.

Pročitajte i ovo Arijana Lekić-Fridrih Incident na Trgu Ivan Pernar proglašen krivim za napad na umjetnicu: "To je jedna mala pobjeda koja može biti vrlo ohrabrujuća" Donald Trump Postupak se nastavlja Donald Trump kažnjen zbog nepoštivanja suda: Tipkao na svojoj društvenoj mreži i sad mora platiti paprenu kaznu

Frano Drlje na početku je iznio dio svoje obrane te je naglasio da je sudjelovao u preko 200 akcija, uhitio Arkana, petrinjske vođe Zelenbabu, Opačića, Hadžića, generala Milana Aksentijevića. 'Zar bi ja bio takav i išao ubijati neke nevine starce, a nisam ubio takve kapitalce', kazao je Drlje. Također, izvješće o akciji u Gruborima kaže jedini nije napisao jer su pisana lažno i retroaktivno. Drlje smatra da je optužnica namještaljka policijsko-obavještajnih službi što namjerava dokazati i u postupku.

Prije iznošenja obrane Frano Drlje je zatražio od suda da sudnicu napuste Vlado Marić i dotični Čiljak jer bi mogli, smatra, biti svjedoci u postupku. Oni su istaknuli da nisu bili u ATJ Lučko, a da sada jesu i da su u dogovoru s ATJ htjeli pratiti suđenje.

Franjo Drlje je i ustvrdio da je bio izložen žestokim medijskim napadima prije uhićenja i ispitivanja pred haškim istražiteljima kojima je navodno prvi rekao da je sporna akcija trebala osiguravati Vlak slobode kojim je nakon 'Oluje' u Split išao hrvatski državni vrh.


Mediji su ga, dodao je, povezivali s Vicom Vukojevićem i Nikolom Štedulom s kojima, kako tvrdi, nije imao nikakve veze. Nakon iznošenja 'dijela obrane' s kojom će nastaviti tijekom postupka Drljo nije želio odgovarati na pitanja.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem Zdravka Majerovića odlučilo je da će se tijekom suđenja, koje se nastavlja 13. prosinca, ispitati 60-ak svjedoka te pregledati niz dokumenata i preslušati snimke nekih telefonskih razgovora.

Prije podizanja optužnice pod istragom za zločin u Gruborima bilo je više osoba, no državno odvjetništvo je zbog nedostatka dokaza odustalo od kaznenog progona Berislava Garića, a od suda je zatražilo da odvoji i dovrši postupak protiv ratnog zapovjednika specijalne policije Željka Sačića.

>> Za zločin u Gruborima kazneno prijavljeno pet osumnjičenika

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene