450090
450090
450090
450090
450090

DRAMATIČNI IZVJEŠTAJ MINISTARSTVA ZDRAVLJA

  • , 14.09.2016., 07:39
  • Autor:
  • komentara

Dramatičan je izvještaj Ministarstva zdravlja koje je provelo reviziju o stanju uređaja u hrvatskim bolnicama na kojima se trebaju utvrđivati dijagnoze. Veći dio njih poprilično je star i često se kvare, što u konačnici dovodi do sve dužih lista čekanja, a onda i kašnjenja u početku liječenja često smrtno opasnih bolesti.

 
 
 
 
Stari uređaji u hrvatskim bolnicama (Video: Dnevnik Nove TV)
Stari uređaji u hrvatskim bolnicama (Video: Dnevnik Nove TV)

U KBC-u Split nalazi se rendgen za snimanje pluća star više od 40 godina koji je još u funkciji. Nažalost takvih uređaja u bolnici ima još. Ministarstvo zdravlja nedavno je provelo reviziju po hrvatskim bolnicama kako bi utvrdili realno stanje opremljenosti i starosti uređaja.

"Mi imamo čitav niz ostale radiološke opreme koja je prestara i potrebno ju je ne samo otpisati, nego ju je potrebno i zbrinuti i zamijeniti u što kraćem razdoblju", kaže Ivan Bekavac iz Ministarstva zdravlja.

Zbog starosti uređaji se češće i kvare.

Krešimir Dolić iz KBC-a Split kaže kako postoji problem zbog težeg pronalaska zamjenskih dijelova za takvu aparaturu jer su se davno prestali proizvoditi.

Snalaze se na razne načine, a do kada će tako uspijevati, ne zna.

Osim starosti i nedostatka opreme, postoji još jedan problem, to je, kaže Bekavac, manjak kadrova. Zbog takvog stanja na uređajima nema tko raditi,  a to dovodi do još jednog problema - duge liste čekanja.

"Normalno da to sve skupa odgađa određene pretrage i onda te pretrage morate ubacivati negdje drugdje na neka druga mjesta i tako. Znači, vrtimo se zapravo u jednom lošem krugu", kaže Ivana Šmit iz HUBOL-a

Zbog toga najviše trpe pacijenti, koji se žale na preveliko vrijeme čekanja na zakazane preglede, za što krive organizaciju.

Ministarstvo zdravlja zadnjih je nekoliko mjeseci kupilo nove uređaje za nekolicinu hrvatskih bolnica i kažu kako na tome neće stati. Pomoću novca iz europskih fondova namjeravaju nastaviti s opremanjem bolnica.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se