Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bulj kritizirao premijera

Burno u Saboru: "Plenković je od Hrvatske napravio banana državu, neka podnese ostavku"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktualnim prijepodnevom Hrvatski sabor počeo je novu sjednicu, na kojoj bi premijer Andrej Plenković trebao predstaviti četvero novih ministara – unutarnjih poslova, zaštite okoliša, pravosuđa i uprave, zatražiti od Sabora da im iskaže povjerenje i time potvrditi da ima većinu u parlamentu.

Nova saborska sjednica počela je u okolnostima koje ne isključuju nove parlamentarne izbore, a iz HDZ-a opetovano poručuju kako se izbora ne boje, ali prije svega žele političku i gospodarsku stabilnost države. Prijevremeni parlamentarni izbori postali su još izgledniji nakon što je šef HNS-a Ivan Vrdoljak jučer podnio ostavku i najavio kako neće u koaliciju s HDZ-om.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Plenković na TikToku "Je l' bilo ok?" VIDEO Pokazao par trikova, pokušao biti kul i šaljiv: Plenković postao tiktoker, njegov prvi video morate pogledati

U Aktualnom prijepodnevu pitanja premijeru i članovima Vlade postavilo je 39 zastupnika, od čega 15 iz HDZ-a, devet iz SDP-a, tri iz Mosta, dva iz HNS-a. Ždrijeb je odlučio prvi će pitanje postaviti nezavisni Vladimir Bilek, a posljednji HDZ-ov Franjo Lucić.

Zastupnicima je predložen opsežan dnevni red, do ljetne stanke trebali bi odraditi više od 130 točaka. Uz Vladine zakonske prijedloge tu su i dvije interpelacije, zahtjev da se osnuje istražno povjerenstvo za Agrokor, izbor tri ustavna suca, izbor predsjednika Vrhovnog suda.

Tijek sjednice Sabora pratite u nastavku:

15:53 Sabor je završio s radom. Sjednica se nastavlja sutra u 9.30 sati

15:27 Gordan Maras (SDP) kazao je kako je ovo što se događa sramota.

"Nemamo ministra 41 dan. Plenković se obraća s visoka i govori kako će tko proći na izborima. Mi smo birali Vladu i Plenković je trebao ponovno skupljati potpise iz početka. On ne da samo to ne radi, već ignorira zdravu pamet. On se smije hrvatskim građanima u lice. Neka vrati mandat Saboru koji će odlučiti kada će biti izbori. Hrvatska stoji, mi tapkamo u mjestu. Ništa se ne rješava jer se premijer grčevito drži svoje funkcije. Plenković i Šeks nemaju se pravo izrugivati s građanima, znam da Šeks u ovome uživa", kazao je Maras

15:26 Nakon stanke nastavljena je sjednica. Prisutnima se obratio Miro Bulj (Most)

"Pozivam Plenkovića da podnese ostavku, napravio je od Hrvatske banana državu", kazao je Bulj

14:00 Završilo je aktualno prijepodne. Jandroković je odredio stanku do 15 sati nakon čega će se nastaviti s točkama dnevnog reda. Raspravljat će se o emisijama ugljikovodika i autorskim pravima.

13:55 "Imamo tri ministra iz tih krajeva. To su mladi članovi Vlade puni znanja i entuzijazma za realizaciju projekata", kazao je Plenković.

13:54 Posljednje pitanje na aktualcu postavio je HDZ-ov Franjo Lucić pitavši premijera što njegovi sugrađani mogu očekivati od projekta Slavonija.

13:49 Peđa Grbin (SDP) premijera Plenkovića je kritizirao zbog postupka arbitraže sa Slovenijom.

"Cijelo jutro prčkate po telefonu, nazovite predstavništvo Hrvatske pri UN-u i zatražite postupak mirenja sa Slovenijom", kazao je Grbin.

12:20 Domogoj Hajduković (SDP)  kazao je kako se prateći medijske napise o aktualcu ne može oteti dojmu da se zastupnici ponašaju kao da su u balonu od sapunice.

"Kao da živimo u paralelnom svijetu. Ovo nije farsa, ovo je važno pitanje", kazao je Hajduković.

12:15 "Oni koji su ubijali djecu u Ahmićima imat će nešto veće mirovine. Možda je red da ubojice djece adekvatno platite tom mirovinom. Takva je Vaša praksa", rekao je Stazić.

12:13 "Stavljati u razgovor sa strankama u kontekst trgovine nije dobro. Nije realno da ne pregovaramo i to ćemo demistificirati. Kad je riječ o mirovinama HVO-a, mi ispunjavamo našu obvezu", kazao je Plenković.

12:10 SDP-ovac Nenad Stazić obratio se premijeru Plenkoviću:

"Nastojite okupiti većinu, to je legalno i legitimno, za sada vam ne ide, vjerojatno zato jer nitko neće s vama, nudite ministarske fotelje, to se uklapa u koncept trgovačke demokracije. Nudite novac svih nas za jedno mjesto u Saboru - želite isplatiti mirovine pripadnicima HVO-a. Njihov broj mogao bi narasti do neslućenih razmjera. A hrvatski penzioneri i dalje će kopati po kontejnerima.Premijeru koliko ćete uzeti hrvatskim penzionerima da biste kupili jednu saborsku ruku?", kazao je Stazić.



11:27 Plenković je napustio sabornicu, no iza podneva se vratio

11:26 Marasovo izlaganje prekinuo je Jandroković upozorivši ga da je prekršio vrijeme, ali Maras se nije dao smesti.

"Raspišite izbore", kazao je Maras.

11:25 "Mi se ne bojimo izbora, vi ćete dobiti manji broj glasova, a ne mi. Zašto bi građani treći put dali povjerenje HDZ-u kad ste već dva puta srušili Vladu. Ne brinite se oko SDP-a", odgovorio mu je Maras.

11:20 "Što se tiče trendova, budite realni - tu su BDP-a, rast industrijske proizvodnje, najava turističke sezone. Vi ste kao stranka slabi. Ako idemo na izbore, nakon njih ćete vi biti najslabiji u ovom tisućljeću", kazao je Plenković.

11:15 "Vi ste meni najdraži zastupnik i to znate gospodine Maras. Pitate li me ovo kao pobornik HGS-a u Splitu ili kao SDP-ovac. Nisam siguran koga vi zastupate. Ljudi u Splitu bi to voljeli znati", kazao je Plenković.

Maras mu je počeo dobacivati na što je Jandroković poručio da se drže pravila igre

11:00 Gordan Maras (SDP) premijeru je poručio kako se ponaša kao da je sve normalno

"Nalazimo se u bizarnoj situaciji. Pravite se kao da sve funkcionira normalno, a ništa nije normalno u političkom životu. 41 dan nemate većinu ni vladu. Hoćete sve ministre posmjenjivati. Hrvatska ne ide u dobrom smjeru. Što vi radite? Srušili ste Vladu i izazvali političku nestabilnost zbog jednog čovjeka, ministra Marića. Političkom trgovinom želite osigurati svoju stolicu. To nisu radili ni Sanader ni Karamarko. Građani ne žele muljanje ispod stola. Je li vam neugodno zbog toga. Brine vas što će Haso dobiti 10, a ne 3. Ne brinite vi za SDP", rekao je Maras.

10:59 Orepić je kazao kako je Plenković uzurpirao vlast smjenom ministra.

"Uzeli ste ulogu mandatara da odlučujete kad će biti izbori. Vaš mandat je upitan", kazao je Orepić.

10:57  "Mogao samo kapitalizirati rezultat lokalnih izbora i odmah ići na izbore, ali nisam to učinio. Možemo sutra ići na izbore pa da se Bulj opet kandidira za župana", kazao je Plenković.

10:53 "Je li neodgovorno biti protiv svog kolege ministra. To se zove politička presuda bez da se čuje druga strana. To što ste napravili nikad se nije dogodilo. Sjedili ste pored kolege godinu i pol dana. Stekao sam dojam da ste imali dobar odnos. Niste imali nikakav problem. Vi ste donijeli političku kvalifikaciju bez ikakve provjere. Zamjena teza vam ne prolazi što se vidi i po lokalnim izborima. Jesu li izabrani vaši župani možda. MUP funkcionira normalno. Resor radi i funkcionira", kazao je Plenković.

10:51 Vlaho Orepić (Most) kazao je kako Plenković još nije predstavio većinu i nove ministre.

"Prouzročili ste potpunu političku nestabilnost. Mi smo značajan period bez ministra unutarnjih poslova. Državnom tajniku je zasigurno teško raditi taj posao bez ministra. je li neodgovorno jedan tako važan resor u ovom trenutku držati bez ministra", kazao je Orepić.

10:46 "A ništa, znate onu - "Tko s djecom liježe, popišan se budi", kazao je na to Hajdaš Dončić.

10:46 "Dobro sam spavao", odgovorio mu je Plenković.

10:44 "Dragi moj premijeru, vaš maturalac je završen. Obišli ste Hrvatsku u 20 dana kao predsjednik stranke što je opravdano. Koje pitanje da vam postavim? Pitanje o INI, o lex Agrokoru, da vas pitam o Zvečevu... Neću vam postaviti ta pitanja. Podsjećate me na Sean Penna u filmu "Dead man walking". Kako ste spavali sinoć", pitao je Siniša Hajdaš Dončić (SDP) premijera Plenkovića.

10:35 "Predložit ćemo novi zakon, a kasnimo zato jer se radi o kompleksnoj materiji", kazao je Marić.

10:34 Marko Vešligaj (SDP) pitao je Zdravka Marića zašto nije podnijet prijedlog novog Zakona o financiranju lokalne samouprave

10:26 "Što bi danas bila alternativa da nismo donijeli taj zakon. Kako bi izgledalo naše gospodarstvo", odgovorio je Plenković.

10:26 Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) premijera je pitao je li spreman izvan snage staviti lex Agrokor zbog mogućih tužbi kreditora.

10:25 Gordan Jandroković poručio je da se nastavlja s aktualcem

10:24 "Uvaženi predsjedniče Sabora bez većine, ja tražim stranku da prekinemo ovu farsu i da se raspusti ovaj Sabor. Vi morate čuvati dignitet ovog Sabora. Riješite ovaj problem, i ne budite poslušnik kao inače", kazao je Bulj.

10:22 Mostov zastupnik Miro Bulj zatražio je stanku.

"Sudjelujemo u farsi. Postavljamo pitanja premijeru koji nema većinu i četiri ministra" kazao je Bulj.

Jandroković je kazao kako ne može odobriti stanku jer još uvijek nisu počeli rad na dnevnom redu.

10:12 "Na žalost ovo nije primjer u kojem se može osloboditi plaćanja PDV-a. Sigurno možemo omogućiti da i takve vrste donacija budu omogućene", kazao je Marić.

10:08 Boris Milošević (SDSS) ministra financija Zdravka Marića tražio je objašnjenje vezano uz plaćanje PDV-a na donacije. Istaknuo je kako su neke općine koje nisu spojene na vodovod dobile donacije za obnovu vodoopskrbne mreže, ali nemaju dovoljno sredstava da plate PDV .

10:05 "Ministarstvo je svjesno problema dijela umirovljenika koji bi ostali bez dodatka od 27 posto na mirovinu. To su iznimni slučajevi koji su mogli birati hoće li u mirovinu", kazao je Ćorić.

10:03 Silvano Hrelja (HSU) ministra rada Tomislav Ćorića pitao je što se planira učiniti po pitanju neravnopravnosti mirovinskog sustava.

10:01 Jovanović je premijeru poručio kako mu nije odgovorio ni na jedno pitanje

"Pokažite nam 76 ruku ili raspišite nove izbore", kazao je Jovanović.

10:00 "Obrazovanje mora biti takvo da sva naša djeca nauče sve o našem identitetu i da steknu široku opću kulturu i da nauče kritički razmišljati i budu spremni za tržište rada", kazao je Plenković.

9:56 Jovanoviću je odgovorio premijer Plenković. 

"Predsjednik Sabora izabran je većinom glasova, a što se tiče reforme,  u našem društvu postoje oni koji su spremni za dijalog i oni koji a priori isključuju dijalog. Vi se gospodine Jovanović ubrajate u ove druge i to je svima jasno. Naš je stav za razliku od vašeg uključiv. Kad je izabran samo Jokić, dok je sada bilo 11 kandidata. Tada nije bilo načela po kojima se bira, a ovaj proces bio je transparentan i uključiv", odgovorio mu je Plenković.

9:54 Željko Jovanović (SDP) premijera Plenkovića pitao je ima li aktualni sat uopće smisla budući da Vlada nema većinu. Premijera i ministre pitao je i jesu li pratili prosvjed za kurikularnu reformu

"Kada ćete otpustiti ministra Barišića i po kojim ste kriterijama imenovali voditeljicu kurikularne reforme i članove vijeća. I pitanje svih pitanja - koliko ruku u Saboru podržava rad vaše vlade. Jeste li svjesni da je reformu kurikularna, a ne klerikalna i da je hrast u školi dobar samo za parkete", kazao je Jovanović.

9:50 Žarko Tušek (HDZ) ministra obrane Damira Krstičevića pitao je kako napreduje Strategija o sustavu domovinske sigurnosti.

"Izradili smo novi dokument jer  Hrvatska već 15 godina nema strategiju nacionalne sigurnosti. Dokument je spreman i sutra ide na vladu te se nadam da će sutra biti i usvojen", kazao je Krstičević.

9:45 Vladimir Bilek (nezavisni) pitao je ministra prometa Olega Butkovića o prometnoj povezanosti na dionici Grubišno Polje - Veliki Zdenci.

9:44 Započeo je aktualni sat.

9:40 Utvrđen je dnevni red

9:38 Sjednica je počela prisegom novih saborskih zastupnika, biših Mostovih ministra Slavena Dobrovića i Vlahe Orepića.

9:36 Premijer Plenković stigao je u Sabor s ministrima

9:30 Uoči sjednice, predsjednik Sabora Gordan Jandroković poručio je kako se danas može očekivati sve pa tako i samoraspuštanje Sabora.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene