Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpuno odsječeni

Selo odsječeno od svijeta - 'Ne možemo nikud, a nemamo ni kruh'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Orljava je odnijela most i zapriječila sve prijelaze. Desetak stanovnika naselja Žigerovci odsječeno je od ostatka svijeta.

Vodene bujice i visoki vodostaji i dalje stvaraju probleme diljem unutrašnjosti zemlje. Nabujala rijeka Orljava odnijela je most i zapriječila sve prijelaze prema naselju Žigerovci u Boričevcima kod Požege. Ondje se nalazi desetak stanovnika, kojima će, ne smiri li se vrijeme, ponestati zaliha hrane.

Pročitajte i ovo Božo Petrov, predsjednik Mosta Za Dnevnik Nove TV Petrov otkrio što će Most napraviti ako bude jezičac na vagi između HDZ-a i SDP-a: "Ako nas budu trebali..." Most predstavio izborne liste - 9 Izbori su sve bliže Most otkrio tko će biti prvi ljudi na listama: ''Nama kampanja ne treba''

'Tu ima jedan čovjek odrezanu nogu, a hitna pomoć sada ne može doći do njega', rekao je Mirko Klampar iz Boričevaca.

Strašno: U poplavama i odronima zemlje živote izgubilo 270 ljudi

Orljava je odnijela most i zapriječila sve prijelaze.

'Ne možemo nigdje, ni traktorima, ni pješke. Sve je poplavilo. Nemamo ni kruh', kazala je baka Julika Blažević iz Boričevaca.

Novi most koji ih je spajao sa selom Boričevci, bujica je odnijela još u proljeće. Dok su stari mostovi trajali desetljećima, novi je bio u funkciji samo nekoliko mjeseci.

'On je prošle jeseni napravljen, no od kad se vodostaj podignuo ne može raditi. Kad će proraditi, to nitko ne zna', požalio se Klampar.

'Mi čekamo pad vodostaja i čekamo naravno povoljne vremenske prilike', rekao je Zdravko Mandić, načelnik općine Brestovac.

Nevrijeme zahvatilo Hrvatsku: 191 mm kiše palo na Dubrovnik, u Puli vjetar odbacio auto!

Improvizirani pomoćni prijelazi u funkciji su samo dok ne dođe do porasta vodostaja rijeke Orljave.

'Kad se tako digne vodostaj, onda je zapravo onemogućeno osobnim automobilima da prelaze preko privremenog prijelaza', dodao je Mandić.

Nezgoda je u ovom svemu što to naselje Žigerovci, nema drugi prometni pravac koji bi ga povezao sa ostalom mrežom javnih cesta.

Stanovnicima do kojih je danas bilo nemoguće doći, ostaje samo nada da će kiša prestati, a Orljava se smiriti. Zaliha nemaju još puno, ali ni strpljenja čekati novi most, o kojem im ovisi život. 

Stanovnici drugih mjesta u Hrvatskoj nemaju razloga strahovati od poplava. Barem tako izgleda po posljednjim mjerenjima vodostaja rijeka iz kojih je vidljivo da su izvanredne mjere obrane od poplava na snazi na rijeci Kupi u općini Farkašić, blizu Siska.

Redovne mjere obrane od poplave su na rijeci Uni kod Hrvatske Kostajnice, rijeci Savi kod Jasenovca i rijeci Korani kod Karlovca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene