Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neumorni 'eko policajac'

Tuđman je zbog njega natjerao ministra da odčepi sve zahode od ZG do Istre

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U njegovom kraju svi ga znaju. Za one koji ga još nisu upoznali dovoljno je reći 'Eko Policajac' i svi znaju da se radi o Dragutinu Gregoriću, stanovniku Luga Samoborskog.

Dragutin se proslavio među sugrađanima brigom o okolišu na jedinstven način: gospodin Gregorić naime piše pisma. Ne bilo kome ni bilo kakva: pisma piše najodgovornijim ljudima u Hrvatskoj za koje misli da bi trebali brinuti o okolišu. I ne piše ih on na kompjuteru ili na pisaćoj mašini. Pisma piše rukom, štampanim slovima. Kao u neka davna vremena. Piše pismo i dok mu se na prvom pismu tinta još suši on već smišlja novo i piše što mu je na srcu i duši.

Pročitajte i ovo Automobili - 3 Muke po parkingu Pravilnici se nisu mijenjali desetljećima: "Stisnem se koliko mogu, ali drugi ne paze" Slika nije dostupna ZG ZELENKO i ZG ZELENKA Akcija "Očistimo Hrvatsku od olupina" dobila novog sudionika

„Mislio sam da ćemo dobiti državu reda, rada i morala, ali dobili smo, eto, državu nereda, nerada i i šlamperaja. Nisam diplomat niti književnik, tek običan mali čovjek te vam se obraćam običnim pučkim jezikom te vas najtoplije pozdravljam i molim da mi oprostite na grubim riječima, jer dok pišem ovo pismo gorim od ogorčenja i žalosti…“

Ovako je svoje prvo pismo prije 19 godina započeo Dragutin Gregorić, autoprijevoznik u mirovini, i poslao ga hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Još jedno uputio je i tadašnjem ministru zaštite okoliša. A kopiju je proslijedio i do tadašnjeg ministra turizma Nike Bulića. Nije pisao o visokoj politici, nego o onome što ga najviše muči – ekologiji. Pisao je o svemu što vidi iz svog kamiona dok prolazi cestama diljem domovine, o neurednim parkiralištima, o smradu u toaletima, o olupinama odbačenim u prirodu, o morskim plažama punim otpadaka.

Bozanić: 'Nisam odgovoran za okoliš'

Od tada pa sve do današnjih dana Dragutin ne prestaje pisati pisma i postavljati pitanja: kako je moguće da u zemlji s četiri milijuna stanovnika bude toliko nereda? Zašto se uokolo bacaju opušci, zašto su nam rijeke prljave? Prolazile su godine, mijenjali su se ministrice i ministrice. Drago nije prestajao pisati. Neki su odgovarali, neki ga ogovarali, ali Drago ne odustaje. Pisao je kardinalu Kuhariću i njegovom nasljedniku Bozaniću, od kojeg je dobio odgovor da kardinal nije nadležan za okoliš. Pa kako nije – sam Papa Franjo nedavno je rekao da nam ljudi oproste ponekad, Bog uvijek, ali priroda je najstroža – nikada ne prašta.

Pisao je i predsjednici Kolindi, koja je također poslala pristojan odgovor da ono o čemu Drago zbori nije u njenoj nadležnosti. Sjeća se Drago da je pisao i bivšem premjeru Sanaderu, ali nije dobio odgovor. Ni gospođa Dropulić nije ništa odgovorila, a bila je nadležna. Odgovorila mu je i premijerka Kosor. Pisao je i ministrici okoliša Holy. Rekao je da je baš simpatična i da je moli da uredi i konačno počisti Hrvatsku. Rekao je da vjeruje u nju i da ima potencijala i kao poklon joj je poslao simbolično malu metlicu. Nažalost, pokazalo se da Mirela nije znala preskakati letvicu. A u odgovoru je rekla da će očistiti Hrvatsku . Šteta što nije vježbala preskakanje visoko podignutih letvica.

A Drago je uputio i pismo na HTV, katedralu duha, ali ni tamo za ekološka pisma nije bilo sluha. Josipović mu je bio zadnja nada – odgovor je stigao brzo, sve nešto okolo, okolo… Kao pred vjenčanje mlada. Ali ne gubi se kod Drage lako nada.

Tuđman ga pohvalio

Još čuva kopiju odgovora prvog hrvatskog predsjednika, koji je jedini suvislo odgovorio i pohvalio njegove ekološke napore. Natjerao je tada Tuđman i Niku Bulića da očisti i odčepi sve toalete, od metropole do Istre. Počistio je plažu Kamenjak (mogu posvjedočiti, imam slike) i danas je to jedna od oglednih destinacija u Istri. „To je lijepo“, govori Dragec, „ali nije dosta“. Pita se on u svojim pismima

i dalje zašto bez potrebe gori javna rasvjeta čak i danju, zašto u javnim zgradama grijanje radi i svetkom i petkom punim gasom, zašto kod nas nema kazne za bačeni opušak na cestu. U Njemačkoj je kazna za to 68 eura, pa ti bacaj prijatelju… Odgovora nema.

Istina je da je za svoj trud nagrađen – prošle godine od gradonačelnika Samobora stigla je pohvalnica i plaketa. A Dragu i dalje nered i nerad smeta. Njega ne brine samo njegov grad, na pameti mu je cijela planeta. Nedavno je uz svoju kuću i cestu koja vodi do granice pokosio travu i postavio novi putokaz. „Prije nego baciš smeće u prirodu, uključi mozak“, piše. Odnosi se na one neodgovorne koji kamionom kruže od Podsuseda do Bregane pa gledaju gdje da stanu i otpad bace u stranu. Sve ih pozna, zna im mane.

Do sada je pisao jedno pismo mjesečno, sada piše dva pisma tjedno. Ovaj tjedan ispisuje adresu-pisma stižu novom premjeru Oreškoviću, novom ministru zaštite okoliša Dobroviću. Pismo stiže i novom predsjedniku Sabora. Svi su novi, osim Drage – neumornog borca za pravo na zdrav i čist okoliš.

Vita jela, zelen bor. Odgovorni požurite ! Drago čeka odgovor.

Fotoreporter i novinar Romeo Ibrišević kroz svoje zanimljive reportaže upozorava na zagađena mjesta diljem Hrvatske. Uz potporu Renault Hrvatska obilazi cijelu zemlju. U akciji 'Očistimo Hrvatsku' do sada je iz nacionalnih parkova i parkova prirode uklonjeno više od 15.000 olupina. Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj „Zelene stope“ ima za ciljeve očuvanje prirode i okoliša kao temeljnih vrijednosti života društva, te prihvatljivo gospodarenje prirodnim resursima primjenom odrednica održivog razvoja.


 

 

 

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene