443134
443134
443134
443134
443134

'Ako nemate što kriti, nećete ići rješavati stvari preko nekakvih zaklada'

  • , 12.07.2016., 20:56
  • Autor:
  • komentara

Gost u Dnevniku Nove TV bio je prvi čovjek Gonga Dragan Zelić, koji je govorio o financiranju političkih stranaka.

 
 
 
 
Dragan Zelić gost Dnevnika Nove TV (Video: Dnevnik Nove TV)
Dragan Zelić gost Dnevnika Nove TV (Video: Dnevnik Nove TV)

Gospodine Zeliću čuli ste stajalište DIP-a. Što očekujete da će se sada dogoditi u ovoj situaciji?

'Ukoliko su svi navodi Nacionala točni radi se o kršenju zakona. Jer je naime, HDZ-ove troškove pokrila treća osoba, dakle njihova zaklada, a to je zabranjeno sukladno zakonu. Jer ako želite čisto poslovati, ako nemate što kriti, nećete ići rješavati stvari preko nekakvih zaklada'.

Očekujete li da se DORH uključi?

'Druga stvar oko nezakonitosti je da se ovdje radi o stranim izvorima. Dakle, HDZ-ova zaklada, koja je dobila novac od druge zaklade koja je povezana s ruskim kapitalom. I to je u konačnici strani izvor i to je također zabranjeno zakonom. Ono što je važno, mi smo danas poslali upit DIP-u da se istraže svi ovi navodi i da se obavijesti javnost što se doznalo. Tu postoje svi mogući alati. Dakle, oni mogu kontaktirati druge institucije kako bi dobili sve relevantne informacije i kako bi javnost doznala tko financira, tj. tko je platio te račune HDZ-a. Znači i birači HDZ-a imaju pravo znati da li možda ruski kapital financira njihovu stranku i dobro je da je gospodin Andrej Plenković, kandidat za predsjednika HDZ-a, zatražio pune informacije oko transparentnosti financiranja te stranke i da će u budućnosti itekako voditi računa. Naime, ne smije se zaboraviti da HDZ i dalje ima tu hipoteku s manipulacijama, njima se i dalje sudi. Dakle, to nije dobro za jednu veliku političku stranku'.

Svi spominju potrebu za većom transparentnošću. Kako do nje?

'Jednostavno rečeno, što više transparentnosti to manje korupcije. Laše ćemo se boriti protiv korupcije. Često se zaboravlja zašto je važna ta transparentnost. Ako znamo tko financira stranke, tko su donatori stranaka, onda ćemo lakše pratiti da li te stranke jednom kada dođu na vlast možda zagovaraju interese upravo tih donatora. U i slučaju INA-e kao što je bilo... Dakle, ako se kockice poslože puno se toga otkrije'.

Mi smo danas pitali političke stranke za pozajmice i izvore financiranja. Ne žele govoriti zbog navodne poslovne tajne. Treba li to mijenjati?

'Ma kakva poslovna tajna. Meni je zapravo neugodno u 2016. godini objašnjavati zašto stranke moraju objaviti tko su donatori i tko im je dao kredite od 15 milijuna kuna ili neke druge iznose. Dakle, to mora biti crno na bijelo. To je kao da klincima u osnovnoj školi, u 3. ili 4. razredu osnovne škole objašnjavate da je 2+2=4. To su minimalni standardi gdje morate objaviti tko vam je dao kredit. Kao što objavljujete tko vam je dao donaciju morate objaviti i tko vam je dao kredit i pod kojim uvjetima. Stranke su organizacije. Dakle, one su ustavna kategorija. Mi moramo znati da je jedna od glavnih ustavnih vrednota višestranačje. Političke stranke imaju posebnu odgovornost jer dolaze na vlast. Zato one moraju biti vrlo transparentne i sve moraju objaviti kako bi se otklonile sve moguće sumnje'. 

Kad smo kod dolaska na vlast... Pred nama je nova predizborna kampanja. Što tu očekujete?

'Kampanja je već, neslužbeno doduše, krenula. Normalno je da političke stranke već sada prikupljaju novac i već sad troše novac, pripremaju se za kampanju. Ono što mi tražimo je da otvore posebne račune i da sav novac ide preko posebnih računa, a ne preko trećih osoba kao što smo vidjeli da je ovdje možda slučaj i da se svi ti troškovi prikažu iako nije krenula službena kampanja. A od DIP-a tražimo puno jači i aktivniji nadzor. Jer ove informacije su bile objavljene već prije. Prije nekoliko mjeseci GONG je objavio i drugi mediji i nije nam jasno zašto DIP nije već tada reagirao'. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se