442007
442007
442007
442007
442007

JAVNI I PRIVATNI SEKTOR Evo kakve su razlike u dodacima na Kolektivni ugovor

  • , 01.07.2016., 21:34
  • Autor:
  • komentara

Analizirani su Kolektivni ugovori oba sektora i zaključci su vrlo zanimljivi.

 
 
 
 
Pauza na radnom mjestu (Foto: Arhiva/Hrvoje Jelavic/Pixsell)
Pauza na radnom mjestu (Foto: Arhiva/Hrvoje Jelavic/Pixsell)

Istraživanje je provedeno u sklopu projekata "Jačanje socijalnog dijaloga – doprinos bipartitnim i tripartitnim procesima", a predstavljeno je na okruglom stolu "Budućnost plaća u javnim i državnim službama".

Prema analizi više od dvjesto KU pokazalo se da u pogledu različitih dodataka i materijalnih prava, u kolektivnim ugovorima između javnog sektora (državna uprava i javne službe) i gospodarstva ne postoji supstancijalna razlika, ističe Bagić.

Analiziran je sadržaj KU-a, konkretno prava koja su njima uređena, s posebnim fokusom na dodatke na osnovnu plaću, odnosno analiza se nije bavila načinom regulacije osnovne plaće. Povod je bila, kaže Bagić, teza prisutna u javnosti da zaposlenici javnog sektora uživaju čitavu listu različitih dodataka što se tretiralo kao nefer i kao da su povlašteni.

"Rezultati su pokazali da postoji visoka razina sličnosti u vrsti prava koja su ugovorena u KU, bez obzira odnose li se na zaposlene u javnom sektoru ili gospodarstvu. Dakle, gotovo identična prava prisutna su u većini kolektivnih ugovora u jednom i drugom sektori i ne postoje velike razlike u izdašnosti tih prava", kazao je.

Naravno, dodaje, u izdašnosti prava postoje neke razlike i one u nekim pravima idu u korist zaposlenih u javnom sektoru, ali u nekim pravima idu u korist zaposlenih u gospodarstvu.

Velike razlike u izdašnosti prava unutar gospodarstva, u javnom sektoru prava usklađena

"Dosta su velike razlike u pogledu izdašnosti prava unutar gospodarstva", naveo je.

Naime, ako se analiziraju božićnice, regresi i druga prava „onda u gospodarstvu, odnosno poduzećima, imate neka koja ta prava imaju relativno skromna, ali ima i poduzeća s prilično izdašnim pravima. U javnom sektoru, pak, ta su prava relativno usklađena“, naglasio je prof. Bagić.

"Proizlazi da u pogledu različitih dodataka i materijalnih prava zapravo ne postoji supstancijalna razlika između javnog sektora i gospodarstva, kada govorimo o dijelu gospodarstva u kojem postoje KU", dodao je.

Zaključuje da je najveća razlika u pravima između onih koji nemaju kolektivni ugovor, i onih koji ih imaju, te da istraživanje „ne daje za pravo nekim zahtjevima da se ide drastično u restrukturiranje prava zaposlenih u javnom sektoru“.

Demistificiranje teze da su zaposlenici u javnom sektoru povlašteni u odnosu one u gospodarstvu

I voditeljica projekta Lucija Barjašić Špiler navela je da je projekt proveden jer se htjelo vidjeti koja je pozicija radnika u državnom i javnom sektoru, odnosno kako bi se "demistificirala teza da su zaposlenici u tom sektoru povlašteni u odnosu na zaposlenike u gospodarstvu".

Cilj analize bio je pomoći i pridonijeti bipartitnim i tripartitnim procesima, odnosno jačanju socijalnog dijaloga u Hrvatskoj, istaknula je. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se