441127
441127
441127
441127
441127

O izlasku Velike Britanije iz EU: 'Imat ćemo čitav niz financijskih i drugih potresa na jednoj i na drugoj strani'

  • , 22.06.2016., 20:25
  • Autor:
  • komentara

'Proces razduživanja će biti dug i bolan', upozorava Dr. Vukadinović na posljedice izlaska Britanije iz EU koje će za sobom povući niz potresa.

 
 
 
 
Radovan Vukadinović (Foto: Dnevnik.hr)
Radovan Vukadinović (Foto: Dnevnik.hr)

Gost Dnevnika Nove TV dr. Radovan Vukadinović, odličan poznavatelj europskih procesa odgovorio je na pitanja o posljedicama eventualnog izlaska Velike Britanije iz Unije.

Profesore, prva posljedica eventualnog izlaska iz Unije skok je eura. Nitko ne može procijeniti koliko će to trajati i koje posljedice može imati?

Posljedice je za sada prilično teško predvidjeti. Očito je da će slabljenje funte koje je već na neki način krenulo biti pokazatelj te promjene. Ne treba zaboraviti da ako dođe do britanskog izlaska da će to biti jedan dugoročan proces, neki kažu da bi mogao trajati punih sedam godina. Proces razduživanja koji će biti dug i bolan. Imat ćemo čitav niz financijskih, da ne govorimo o svim drugim potresima koji će uslijediti i na jednoj i na drugoj strani.

Ostane li Velika Britanija u Uniji koje će ustupke Bruxelles dati Londonu?

Ako se dogodi da pobijedi alternativa za ostanak, onda je jasno da će Bruxelles morati biti spreman na pružanje nekih ustupaka. Jedan od osnovnih ustupaka će biti napuštanje ideje o velikoj federalizaciji Europe. Što će praktički značiti da će Velika Britanija, a time i mnoge druge članice, dobiti mogućnost jačeg isticanja svojih nacionalnih interesa, da će konkretno u slučaju Velike Britanije vrata migrantima biti zatvorena ili poluzatvorena, da će možda Velika Britanija plaćati nešto manje nego ovog trenutka i niz tema za koje su Britanci biti zainteresirani da ostanu izvan kompetencija Europske unije. To znači da će pitanja poreza, obrane, unutarnje sigurnosti ostati isključivo u britanskoj nadležnosti, za što se onda Cameron može dalje zalagati.

Ako Britanija napusti Uniju hoće li Škotska ponovno pokrenuti postupak neovisnosti?

Škoti su već najavili da ako dođe do napuštanja Unije, da će pokrenuti novi referendum. Rekao bih da je to više nego sigurno. Naime, u Škotskoj je izrazito velika podrška ostanku u EU i možemo reći da jedan dio Britanaca koji se nalaze u Londonu i Škoti su oni koji se najviše zalažu za ostanak Velike Britanije u EU. Ako se izađe iz EU, Škotska će tražiti mogućnost svog referenduma i stvaranje svoje nezavisnosti.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se