450608
450608
450608
450608
450608

ISPRIČNICE Tri minute zbog kojih liječnici gube 45.000 pregleda godišnje

  • , 18.09.2016., 20:38
  • Autor:
  • komentara

O novim pravilima obiteljskih liječnika u Dnevniku Nove TV razgovarali smo s doktoricom Ines Balint iz Koordinacija hrvatske obiteljske medicine - KOHOM.

 
 
 
 
Gošća Dnevnika dr. Ines Balent (Video: Dnevnik Nove TV)
Gošća Dnevnika dr. Ines Balent (Video: Dnevnik Nove TV)

U razgovoru s doktoricom Ines Balint zanimalo nas je kakvo je stanje u ordinacijama liječnika obiteljske medicine sada na početku školske godine. 'Školska godina je tek krenula, a već su učestali zahtjevi za ispričnicama od strane roditelja i djece i to već nakon jednog dana izostanka jer ako se ispričnica ne donese, dijete će dobiti neopravdane sate', kaže dr. Balint.

Liječnici godišnji ispišu između 200.000 i 300.000 ispričnica na zahtjev roditelja za djecu koju nisu liječili. 'Radi se o blažim, samoizlječivim bolestima kod kojih je dovoljna pažnja roditelja i obično one prođu u roku jednog, dva ili tri dana. Godišnje ispišemo 200.000-300.000 ispričnica, kad izračunate da nam treba tri minute da bismo ispisali tu ispričnicu pa to pomnožite. To je 15.000 sati. Ako imamo 20 minuta da pregledamo potrebitog pacijenta, to je 45.000 pregleda godišnje manje zato što je to nekome malo na pamet i napisao je pravilnik, a da nije konzultirao struku', kaže dr. Balint.

Godinama je, naime, funkcioniralo pravo da roditelji do tri dana sami mogu opravdati izostanke, pa zašto se to mijenja? 'Ne mogu shvatiti zbog čega. Neslužbene informacije su da se smanje neopravdani izostanci. Ali što znači neopravdani izostanak? Ako danas, u eri moderne komunikacije, svaki roditelj komunicira s razrednikom, a i putem SMS-a ili maila razrednik obavijesti roditelja ako dijete nije došlo. I u čemu je problem? Ako razrednik ne vjeruje roditelju? Ja vjerujem roditeljima tako mislim da razrednici trebaju vjerovati u ovakvim kratkim izostancima, a nakon tri dana će pacijent ionako doći k meni', kaže nam doktorica.

Liječnici su se žalili, ali dobili su samo šturi odgovor da će se njihov zahtjev za promjenom pravilnika razmotriti.

Da pojasnimo, liječnici imaju podršku od Ministarstva zdravlja, ali zapinje kod Ministarstva obrazovanja. Razloga za sankcije od strane Ministarstva obrazovanja, smatra dr. Balint, nema. 'Mi ništa ne odbijamo, mi samo odbijamo biti pisari. Mi ćemo i dalje raditi svoj posao, ovaj naš apel ne ide prema cilju da mi osporimo nekakva prava koja pacijenti imaju nego naprotiv - mi želimo raditi svoj posao, pregledavati pacijente, a ne ispisivati nekakve administrativne ispričnice i potvrde jer je to nekome palo na pamet', kaže dr. Balint koja očekuje da ih podrže i djeca i roditelji.


 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se