Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skupoća ne privlači

Evo zašto je cijena vina tri puta veća u restoranu nego u vinariji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj si vrhunska vina, pogotovo ona u buteljama, malo tko može priuštiti.

Ugostitelji kažu da im se točenje vina uopće ne isplati ukoliko cijena nije tri puta veća od nabavne. To onda znači da ćete butelju koju je vinar proizveo za 50 kuna, u restoranu platiti 150 kuna. I to u najboljem slučaju, budući da mnogi ugostitelji zbog zarade cijenu podignu nekoliko puta više. Sve to najviše muči vinare, koji su time podcijenjeni.

Pročitajte i ovo Pacijenti u čekaoni Osigurajte se Nova odluka HZZO-a: Poskupile zdravstvene usluge za dio pacijenata Zgrada - 2 čeka se stambena strategija Mladi sve teže do prve nekretnine, reporter izračunao kad i što točno mogu kupiti

Skupoća ne privlači ni kupce. Tako ispada da smo zemlja dobrih vina, u kojoj se ipak više pije jeftinije pivo. U vinariji Šime Škaulja toče se samo vrhunska vina. Na tržište će ove godine čak 15 tisuća litara. 'Vidjet ćemo gdje će to, kud nas vode putovi. Borimo se da to ide vani, a nešto će ići', kaže vinar Škaulj.

Troškovi punjenja i ambalaže ovdje se niti ne osjećaju. A tako nije svugdje u Hrvatskoj. Najviše problema vinarima predstavlja izvoz koji je četiri puta manji od uvoza, samostalan izlazak na tržište i usitnjenost vinograda.

>> 'Vani ne možemo bez imidža Hrvatske kao vinske zemlje'

I Dragan Čerina se bori s problemima. No, bivšeg ugostitelja, a sadašnjeg vinogradara najviše muči nesrazmjer u cijenama. 'Ja mogu ovdje izaći sa cijenama 25 kuna po butelji, a ona je u našim restoranima 200 i 300 kuna. Mislim da rade sebi jednu lošu kampanju, jedan financijski kontraefekat', rekao je Čerina.

Ugostitelji, pak, tvrde da im je jedino isplativa cijena koja je tri puta veća od proizvodne. 'Jedna trećina ide proizvođaču, jedna trećina ide državi, iako njima ide i malo više. I jedna trećina bi trebala ostati nama', smatra Erik Pavin, ugostitelj. A neki tu trećinu - višestruko povećaju sebi u korist.

'Znam da ima kod nas i u Hrvatskoj u nekim mjestima restorana gdje je vino jedan naprema 10. To je nerealno', kaže Pavin. Ako nismo realni u cijenama, jesmo zato u kvaliteti grožđa i vina. Obitelj Vrsaljko naučila je samo na zlatne medalje. Najnovija je svjetskog sjaja. A Hrvatska na samom vrhu.

'Ja mislim da smo mi po kvaliteti među vrhunskim vinima', rekao je Mile Vrsaljko, vinar. A kad kvalitetu opravda realna cijena, i zdravica će biti slađa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene