Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Festival slame

Doznajte zašto će u nedjelju u Osijeku spaliti Feniksa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čuli smo za glinu, drvo, kamen, ali kako se stvara slamnata umjetnina, već pet dana mogu gledati, i u izradi sudjelovati, Osječani.

Festival slame s baranjske ravnice preselio se u grad na Dravi. Umjetnici iz cijele Europe stvaraju skulpture od slame. Finale festivala je u nedjelju. Tada će mitska ptica Feniks gorjeti.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Nakon šest mjeseci Zločin koji je potresao Hrvatsku: Policajac optužen za ubojstvo djevojke službenim pištoljem Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku

Kolijevka, puž, feniks. Sa slavonskih ravnica u rukama umjetnika slamnata bajka poprima obrise. S više od 30 tona slame mnogi nikada nisu radili. 'Uvijek je bio glinamol, glina, drvo, kamen eventualno', kaže Tomica Jadronja iz Šibenika.

>> Cirkuska šašavost: Četiri tisuće bala sijena pretvoreno u skulpture

Oni koji su sa slamom radili stalno joj se vraćaju. 'Smatrala sam da mi je ovo odlična prilika za dodatno iskustvo sa slamom', rekla nam je Marta Kramli, umjetnica iz Mađarske.

U prirodi stvarati od prirodnog materijala prava je terapija. 'Branitelj sam i bolujem od PTSP-a i ovo mi je jedno opuštanje', priznaje Goran Orgunaš iz Osijeka.

Posjetitelji oblijeću skulpture iako još nisu gotove. 'Jako je lijepo i jako mi je drago da je premješteno iz Baranje ovdje jer će biti više posjetitelja', kaže Dominika Crnjac Milić iz Osijeka.

To je htio i organizator. Za novu lokaciju i prigodna tema festivala slame. 'Feniks je snaga promjene, energija koja može promijeniti svijet', pojašnjava Nikola Faller, direktor Slama Land Art festivala.

Nakon Osijeka, slamnate skulpture sudjelovat će i na drugim festivalima. Feniks će na kraju izgorjeti, a umjetnicima donijeti nadahnuće za sljedeću godinu. it reže slamu, pada na objektiv.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene