Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koje ste vi sreće?

Doznajte u kojoj su industriji radnici najplaćeniji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najviše plaće u Hrvatskoj, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, imaju zaposleni u telekomunikacijama. Pogledajte koliko više zarađuju od onih najlošije plaćenih!

Najbolje su plaćeni zaposleni u telekomunikacijama koji imaju plaću u visini od 12.573 kune neto, a najlošije su plaćeni zaposleni u tekstilnoj industriji s prosječnom zaradom od svega 2.832 kune.

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs i Sabina Tandara-Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV - 2 Za Dnevnik Nove TV Hoće li učitelji u štrajk? Ministar odgovara: "Nadam se da nitko neće izaći na ulicu. Imamo trend rasta plaća, trebaju biti zadovoljni" Sukob oko plaća - 1 Moguć i štrajk Lome se koplja oko plaća: Suci nezadovoljni, a jednom ministru nije se svidio prijedlog da se njegova plaća smanji

Kada se zbroje sva financijska kretanja, plaće su pale za 1,6 posto. Nakon javnih službi - Vlada je počela pregovore i s državnim službenicima oko ukidanja pojedinih prava iz kolektivnih ugovora.

Gospodarsko socijalno vijeće, s druge strane, satima je raspravljalo i oko Zakona o reprezentativnosti oko kojeg se još lome koplja. On bi trebao uvesti reda među sindikalnim središnjicama, a uskoro bi trebao ići u proceduru, iako su se poslodavci i sindikati tome suprotstavili.

>> Mrsićev model od 1.600 kuna neki mogu samo sanjati. Doznajte tko!

'Očito da niti poslodavci niti sindikati ne žele da se donese ovaj zakon jer vraćanje tog zakona ponovno na radnu grupu je odgađanje rješenja i želja da Vlada odustane. Dakle, jednostavno, Vlada ne odustaje', rekao je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava.

'Sindikalne središnjice imaju jedinstven stav, a to je da nikako ne mogu poduprijeti da se kroz ovaj zakon ide u bilo kakve izmjene Zakona o radu', rekao je Krešimir Sever, iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

'Jedan od naših koraka je i odlazak kod predstavnika Europske komisije ovdje u Zagrebu', kaže Sever. Ali najavljuju i druge poteze. Baš kao i s državnim i javnim službenicima oko čijih prava su pregovori tek krenuli, a na koje se oni brojniji sindikati nisu ni odazvali. Vlada će im sutra konkretno reći što želi ukinuti. Neslužbeno riječ je o regresu, božićnici, jubilarnoj nagradi, darovima za djecu i putnim troškovima.

'Vidio sam jednu scenu u kojoj je pokidan kolektivni ugovor, ja samo podsjećam drugi original je kod nas, ne može se to tako jednostrano napraviti', rekao je Ivica Babić, iz Hrvatskog liječničkog sindikata. 'Ne bojimo se tužbi, postupamo po zakonu', kaže Mrsić. Dok je blagajna prazna za Vladu ne postoje druga rješenja.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene