Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

GONG istražio

Doznajte tko su najbolji upravljači u Hrvatskoj!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema rezultatima istraživanja 'Indeksa dobrog upravljanja u Hrvatskoj - DUH', što ga je danas predstavila udruga GONG, kvaliteta upravljanja u tijelima državne vlasti nije zadovoljavajuća, pri čemu su kao najbolji 'upravljači' označeni ministarstva uprave i turizma te Vladin ured za udruge.

Na konferenciji 'Pravo na dobru upravu u hrvatskoj praksi' iz GONG-a su istaknuli kako rezultat od 49 posto bodova ostvaren tim istraživanjem njihova istraživačkog centra te Instituta za javne financije ukazuje da je kvaliteta upravljanja u tijelima državne vlasti daleko od zadovoljavajuće, uz velike neujednačenosti.

Pročitajte i ovo Karta izbornih jedinica u Zagrebu Jedini podijeljeni grad Živite u Zagrebu i ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći Zoran Milanović - 2 Upozorenje Milanoviću Pravni stručnjaci o potezima Ustavnog suda: "Ako se ovakvo ponašanje nastavi, ne bi me čudilo da ponište odluku o datumu izbora"

Prema tom istraživanju, kao najbolji 'upravljači u Hrvatskoj' izdvojeni su Ministarstvo uprave, Vladin Ured za udruge te Ministarstvo turizma.

Jedna od voditeljica istraživanja Nives Miošić rekla je kako je istraživanje provedeno u 29 tijela državne vlasti - Vlada, sva ministarstva, sedam Vladinih ureda te Sabor - u razdoblju od siječnja do ožujka ove godine, a podaci su se odnosili na njihov rad tijekom prošle godine. Sabor je ocijenjen s 56 posto ostvarenih bodova, Vlada s 49 posto, ministarstva s 51 posto, a Vladini uredi s 47 posto bodova.

>> GONG: Razočaravajuća pasivnost stranaka i neinformiranih građana

Najlošije je rangirano Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU s 40 posto ostvarenih bodova, dok su nešto bolje prošli ministarstva pravosuđa s 41 posto, te kulture, vanjskih poslova i europskih integracija s 42 posto bodova.

Miošić je naglasila kako je u tom istraživanju zabilježena velika neujednačenost u rezultatima po dimenzijama, tako da je 'Informiranje javnosti i pristup informacijama', primjerice, ocijenjeno s 68 posto, a 'Proračunska odgovornost i transparentnost' sa samo 9 posto dimenzija.

Kao primjer neujednačenosti istaknula je Hrvatski sabor koji je u dimenziji 'Informiranje javnosti i pristup informacijama' ocijenjen s visokih 84 posto ostvarenih bodova, a u dimenziji 'Proračunska odgovornost i transparentnost' sa samo 7 posto.

Ustvrdila je kako je i u hrvatskim uvjetima dobro upravljanje moguće, ali da je potrebno sustavno pristupiti problemu, uz političku volja kako bi se javnim sustavom dobro upravljalo. Ministar uprave Arsen Bauk naglasio je kako se sustav javne uprave mora racionalizirati i informatizirati, te da će primjena novih tehnologija povećati kako transparentnost sustava tako i njegovu učinkovitost.

I ministar pravosuđa Orsat Miljenić izrazio je uvjerenje da će informatizacija povećati transparentnost sustava pravosuđa, iznijevši primjer projekta 'e-spis' kao i nekih drugih za koje se očekuje da će omogućiti još veću transparentnost. Tako ćemo omogućiti da svi procesi u Hrvatskoj budu javni, kazao je.

Miljenić je napomenuo da je javna percepcija korupcije u pravosuđu veća od stvarne te da je potrebno vratiti vjeru u sustav. Podsjetio je i da ulaskom Hrvatske u EU ne prestaje nadzor nad radom hrvatskog pravosuđa koje će postati sastavnim dijelom europskog pravosuđa.

Predsjednik vijeća GONG-a, Berto Šalaj govorio je da o povezanosti političke i gospodarske krize u Hrvatskoj, ali i u cijeloj Europi. 'Gospodarska kriza produkt je političke krize koja je nastala kada su se predstavnici naroda otuđili od građana', kazao je Šalaj.

Kao pokazatelj te krize označio je i mali odaziv građana na izbore kako u Hrvatskoj tako i u ostatku Europe, kao i sve manje povjerenje ljudi u političare i politiku. Stoga reforma javnog sustava treba vratiti povjerenje građana u politiku, ustvrdio je.

Današnja GONG-ova konferencija u zagrebačkom hotelu 'International' okupila je predstavnike raznih ministarstava, vladinih ureda, civilnog društva, sindikata, kao i brojne predstavnike drugih ustanova. Ukupni rezultati ovog istraživanja dostupni su i na interntskim stranicama GONG-a, iz kojega poručuju kako je riječ o prvom krugu istraživanja što ga njihov Istraživački centar namjerava provoditi svake dvije godine.

Na taj način žele stvoriti bazu podataka o kvaliteti javnog upravljanja koja će tijelima državne vlasti ukazivati na područja gdje još uvijek postoji prostor za napredak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene