Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vozačima se neće svidjeti

Nova pravila auto osiguranja: U slučaju nesreće prepolovit će se odštete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sljedeća vijest tiče se svih vozača: piše se novi zakon o osiguranju u prometu kojim osiguravatelji žele prepoloviti odštete za prometne nesreće. Bitno se snižavaju premije i stupnjevi invaliditeta kod pojedinih nesreća.

Gubitak obiju natkoljenica više neće biti 100 postotna invalidnost. Šokantan je to prijedlog novog zakona. "Jedina i isključiva svrha tog zakona je da se u njemu proguraju nove tablice i da se štete drastično smanje", kaže odvjetnik Bruno Spiz.

Pročitajte i ovo Izmjena tramvajskih linija održavanje manifestacije Pripremite se na gužve: U subotu veliki dio centra ostaje bez tramvaja Ilustracija VELIKO ISTRAŽIVANJE Kako voze Hrvati? Tko više krši koje prometne propise i jesu li tome skloniji muškarci ili žene

Prema novim tablicama gubitak slezene u postocima iznosio bi 0 posto, gubitak obiju natkoljenica umjesto 100 bio bi 80 posto, gubitak potkoljenice, s prijašnjih 60 posto na 30, dok bi gubitak oba jajnika prema novim tablicama iznosio samo 10 posto tjelesnih oštećenja.

Ovakav prijedlog zakona pokušao se progurati i prije dvije godine. Odvjetnici, odvjetnička komora, sudski vještaci i liječnici uspjeli su to spriječiti. "Najviše nas je strah ovoga, da se ne uvedu te medicinske tablice jer one znače jednu tragičnu situaciju za oštećenika i minimalne odštete, a odštete u Hrvatskoj su jako, jako male", ističe Spiz.

Predlagatelji zakona teze o smanjenju odšteta odbacuju. "Teza o tome da mi hoćemo smanjiti odštete, oštetiti oštećene, apsolutno ne stoji, nikome to nije namjera", poručuje Marijan Čurković, pomoćnik direktora CO-a. Između ostalog traže jasna pravila igre. "Pravila ponašanja koja će osigurateljima omogućiti da na vrijeme jasno i transparentno odrede naknadu štete i na taj način osiguraju ravnopravnost oštećenih", dodaje Čurković.

Prijedlog zakona koji prema najavama ne ide na ruku oštećenika, već je na stolu Ministarstva financija. "Navedeni zakonski prijedlog je u izradi, sukladno planu zakonodavnih aktivnosti Ministarstva financija, a za njegovu izradu zadužena je Radna skupina...Ovim ističemo kako će svi zainteresirani moći iznijeti svoje prijedloge i sudjelovati u javnoj raspravi o navedenom zakonskom prijedlogu", ističu u priopćenju Ministarstva financija. Točku na "i", stavit će Vlada.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene