Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stroži nadzor

Doznajte što znači jača kontrola na granicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Blagodati članstva u Europskoj uniji, barem što se tiče bržeg i lakšeg prelaska granice, kratko su nam trajale.

Od ožujka se na granicama ponovno uveo stroži nadzor, putnika, roba i dokumenata.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Na državnoj granici Božinović obišao granicu i poslao poruku: "Možda bi htjeli žice, drugi bi htjeli da sve puštamo pa bi ovdje bile rijeke migranata" Ilustracija U Španjolskoj Uhićen Crnogorac s Interpolove tjeralice: Pogledajte kakav je show napravio prije nego što je pao policiji u ruke

No, to ne bi trebalo značiti veće gužve. Evo što znači jača kontrola: kad se pojavite na granici i date putovnicu policajcu, ne prolazite samo uobičajenu provjeru identiteta, znači pokazivanje putovnice, nego ćete proći kroz primjerice, Šengenski informacijski sustav te čak Interpolovu bazu podataka.

To do sada nije bio slučaj. Dakle, provjeravalo se svega tri do četiri posto putnika. Sada će se svi provjeravati. Primjerice u zračnoj luci bit će pregledavani svi putnici, i oni iz Europske unije, i oni izvan Europske unije.

Pa možda nećete više tako brzo moći 'projuriti' onim 'EU citizens' redom. Hrvatska policija provodit će strože kontrole na cijeloj granici sa svim susjedima, uključujući Sloveniju i Mađarsku, koje su članice Unije.

Također što se ulaska državljana zemalja koje nisu članice tiče, primjerice, hrvatski državljani u Bosnu i Hercegovinu mogu i s osobnom iskaznicom, dok građani BiH u našu zemlju mogu samo s važećom putovnicom, i to na 90 dana. Inače, pojačane i strožije mjere su i zbog sve većih terorističkih prijetnji.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene