Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oni to rade uspješno

Doznajte pravi recept za povlačenje novca iz EU fondova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novcu iz Europske unije mnogi se nadaju. No do njega nije baš jednostavno doći.

Napisati kvalitetan projekt, pobijediti na natječaju i svaki dobiveni euro iz fondova Europske unije namjenski iskoristiti, recept je koji već koriste institucije i tvrtke u Hrvatskoj. U idućih 6 godina na raspolaganju će im biti 11 milijardi eura iz EU fondova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 4 milijuna kuna iz EU fondova Novi uspjeh znanstvenika s Ruđera: Ubrzana metoda otkrivanja tumora Slika nije dostupna Najavljuje promjene Od danas Institut Ruđer Bošković ima novog ravnatelja

Znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković odlično su iskoristili fondove Europske Unije. I njima trenutačno financiraju 30 projekata. "s tim da nam je ova godina strahovito uspješna, imamo 6 milijuna eura projekata, od toga jedan najveći InnoMol, gdje se inovacijskim metodama žele stvoriti novi lijekovi", kaže Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković.

Od siječnja su nam na raspolaganju europske milijarde, što možemo s njima?

Dobivanje novca u najvećem dijelu ovisi o kvalitetno napisanom projektu. "Prihvaća se oko 40 posto aplikacija, što je strahovito kvalitetno, što znači da oni koji znaju pisati projekte to rade stvarno dobro", dodaje Antičić.

Nakon što dobro napisan projekt pobijedi na natječaju, dio novca mora se uložiti samostalno. Europska komisija novac će dodijeliti samo onima koji putem projekata poboljšavaju život zajednice i ulažu u budućnost i razvoj.

"Od ukupno milijardu i sto milijuna eura u svim fondovima do sad koji su do sad u hrvatsku došli, mi smo zapravo na 810 milijuna eura ugovorenih sredstava, što vam je negdje na razini 72 posto", istaknuo je Branko Grčić, ministar regionalnog razvoja i EU fondova.

Dobiveni novac mora biti iskorišten namjenski. Europska komisija provjerit će gdje je otišao svaki euro. "To se sve jako jako pazi i provjerava i nakon projekata vam oni provjeravaju svu dokumentaciju", pojašnjava Antičić.

Svijetli primjer Instituta Ruđer Bošković trebao bi potaknuti i druge na aktivno pripremanje projekata, za koje je u idućoj godini, kaže ministar Grčić, ugovoreno već 480 milijuna eura.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene