Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privremeno oduzete

Doznajte koliko nas košta čuvanje Sanaderovih umjetnina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država je u raznim procesima zaplijenila golemu vrijednost imovine, ali njezinim velikim dijelom ne može raspolagati jer presude nisu pravomoćne. No, za tu se imovinu država mora brinuti.

Tako već treću godinu zaredom čuva stotine umjetnina privremeno oduzetih iz obiteljske kuće Ive Sanadera. I za njihovu policu osiguranja - plaća desetke tisuća kuna. Otkako su zaplijenjene iz obiteljske kuće Ive Sanadera, više od 400-injak skupocjenih umjetnina - privremeno čuva država. Razgledati kolekciju bivšeg premijera se ne može. Gotovo tri godine, najveći dio zbirke nalazi se u Muzeju suvremene umjetnosti, pod ključem.

Pročitajte i ovo Ognjen Božović, odvjetnik obitelji ubijene djece - 2 U svojstvu svjedoka Otac ubojice iz beogradske škole došao na sud. Njegov potez duboko povrijedio obitelji ubijene djece Slika nije dostupna Odbijen i HDZ Sud odbio ponovno procjenjivati vrijednost Sanaderovih umjetnina

>> Potvrđena još jedna optužnica protiv Ive Sanadera

Djela su smještena u prostoriji pod točno određenim svjetlosnim i toplotnim uvjetima. No, ti uvjeti za svaku od slika i skulptura - godišnji su teret za proračun. 'Morali smo osigurati nekoliko lokacija gdje bi se to pohranilo, a drugi osnovni problem je da su to prema procjeni vrlo vrijedne umjetnine. U uvjet je bio da se mora platiti osiguranje, a osiguranje mi plaćamo, između 30 i 50 tisuća kuna', rekao je Alen Čičak, zamjenik predstojnika državnog ureda za upravljanje imovinom.

Povjesničari umjetnosti - na suđenju Sanaderu, umjetnine su procijenili na oko milijun eura. No, kako bi ostala na istoj razini, moraju biti savršeno čuvana. Sigurnosno, i s dobrom klimatizacijom. 'Ako se vlažnost mijenja, recimo sa 90 na 50, platno ili nekakav drugi materijal, od kojeg je izrađena, ubija tu vlagu ili se suši i propada', objašnjava Robert Kavazović, galerist.

Tada je spašavaju konzervatori. Što se ponovno plaća. 'Kupac, ako se interesira za sliku malo više, shvatit će ako je restaurirana više od 10-15 posto da joj je vrijednost znatno manja', kaže Kavazović. O bogatoj umjetničkoj zbirci mora se skrbiti sve do pravomoćnog ishoda suđenja Sanaderu.

'Određeni kontigent tih umjetnina staviti na tržište, možda putem javnog natječaja gdje bi se galerije javljale ili trgovci umjetninama', kaže Čičak. No, prije neke takve aukcije, na kojoj bi se država dijelom mogla namiriti - posljednju riječ ipak mora reći sud. I dokazati da je Ivo Sanader do njih dolazio nezakonito.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene